O KAKVOJ JE TO BUCI REČ?! ODJEKIVALO GRADOM, BEOGRAĐANI U ČUDU! Ova pojava se javlja na svakih 10 do 15 godina

 TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA: 

 TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA: 

Nevreme, praćeno kišom i grmljavinom, pogodilo je sinoć Beograd posle nekoliko toplih dana.

Grmljavina koja je odjekivala gradom začudila je mnoge Beograđane. Na društvenim mrežama delili su se snimci. Mnogi se pitaju otkud ovakvo vreme u februaru, dok su se svi prvo interesovali o kakvo je to buci reč.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) prethodno je najavio da će oblačnost, koja u Sremu i južnom Banatu uslovljava kratkotrajnu kišu i pljuskove sa grmljavinom, zahvatiti područje Beograda, a potom se izmestiti dalje ka centralnoj i istočnoj Srbiji.

– Oblačnost koja u Sremu i južnom Banatu uslovljava kratkotrajnu kišu i pljuskove sa grmljavinom u narednom satu zahvatiće i područje Beograda, a zatim će se izmeštati dalje ka centralnoj i istočnoj Srbiji. U zoni pljuska jak vetar – navodi se u saopštenju RHMZ.

Gromovi su zabeleženi u Zemunu, Batajnici, Borči, ali i Pančevu, Deliblatskoj peščari, Pazovi i Inđiji, kao i u Novom Sadu.

Kako javljaju čitaoci, provala oblaka je u Mirijevu, na Banovom brdu, Novom Beogradu, Dorćolu i Voždovcu.

Grmljavina u toku zime nije uobičajena pojava, ali se povremeno ipak dogodi. Prema pojedinim meteorolozima, one su toliko retke da se javljaju na svakih 10 do 15 godina za vreme blagih i toplih zima.

Meteorolozi na ovu prirodnu pojavu gledaju sasvim normalno i mirno, koliko god da je čudna, jer je reč samo o prirodnom fenomenu.

Međutim, prema drevnom narodnom verovanju, kada grmi to znači da Sveti Ilija vozi po nebu kola i da strelama gađa đavola. Ali ima i onih priča preka kojima grmljavina usred zime označava krvoproliće.

Grom udari na Svetoga Savu, usred zime kad mu vreme nije” su stihovi narodne pjesme “Početak bune protiv dahija – kojom se najavljivao Prvi srpski ustanak. Ukoliko se dogodi grmljavina na ovaj vjerski praznik, kažu ljudi, čekaju nas burni događaji i ratovi.

Prema pričama koje su se prenosile s kolena na koleno, svim mračnim događajima u našoj istoriji prethodila je grmljavina usred zime.

Tako je navodno zagrmelo u zimu pre Prvog srpskog ustanka, Drugog svetskog rata. Pred Kosovski boj, ali i pred bombardovanje NATO-a 1999. godine.

Takođe, grmelo je u zimu 1995. godine. Tog leta je počela hrvatska akcija “Oluja” i strašni progrom srpskog naroda koji je bio proteran iz Hrvatske. Usledile su duge kolone ljudi koji su pokupili najosnovnije stvari, i bez ikakvog cilja krenuli da pronađu negde bolji život, iako nisu znali gde će to biti. Ubrzo su te iste kolone besciljno lutale po begoradskim ulicama, tražeći spas od nesreće koja ih je zadesila.

Ipak, bilo je i onih zima kada je grmelo, a nije se “zapucalo”. To se dogodilo 2. januara 1917. godine, 17. januara 1955., na Božić 1982. i 16. januara 1983. Te zime su bile toplije nego što je to običaj za taj period godine, a događalo se i da su temperature bile visoke.

Add Comment