OBAVEŠTAJNE SLUŽBE POTVRDILE! Jedna od najmoćnijih jedinica sa Bliskog istoka stigla je na Krim, imaju samo jedan zadatak

Britanske i američke obaveštajne službe tvrde da je iranska Revolucionarna garda na terenu na Krimu odakle podržavaju napade ruskih dronova na Ukrajinu.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da je Iran poslao osoblje da pomogne trupama Vladimira Putina da lansiraju dronove iranske proizvodnje na ukrajinske elektrane i drugu ključnu infrastrukturu.

Ovo uključuje članove ogranka iranske Revolucionarne garde – jedne od najmoćnijih paravojnih organizacija na Bliskom istoku – prema izveštajima britanske vlade.

Obaveštajni izveštaji dolaze u trenutku kada predsednik SAD Džo Bajden pokušava da pojača međunarodni pritisak na Teheran da odustane od pomoći Rusiji.

Moskva se poslednjih dana sve više okreće bespilotnim letelicama koje isporučuje Iran, kao i sopstvenim krstarećim raketama „Kalibr“ i „Iskander“, kako bi izvršila seriju napada na ključnu ukrajinsku infrastrukturu i energetske objekte.

Ukrajinski predsednik Zelenski rekao je ove nedelje da su ruske snage uništile 30 odsto ukrajinskih elektrana od 10. oktobra.

„Imamo informacije da su Iranci postavili instruktore i tehničku podršku na Krimu, ali su Rusi glavni“, rekao je Kirbi i dodao da Bajdenova administracija razmatra uvođenje novih sankcija Teheranu i da će tražiti načine da Iranu oteža prodaju takvog oružja Rusiji.

Add Comment