Š0K! Tajno su im poslali razorno oružje: “Satelitski navođeni projektil pogađa unutar dva metra”

Vašington — Američka agencija Blumberg navodi da je Amerika poslala Ukrajini, tajno, svoju najprecizniju artiljerijsku granatu, GPS-om vođeni projektil “Ekskalibur”.

Plan za dopunu američkih zaliha “Ekskaliburom” po prvi put potvrđuje da je Pentagon zapravo snabdevao ukrajinske snage tom granatom, navodi Blumberg i dodaje da su američki zvaničnici zaobišli pitanja o “Ekskaliburu”, uprkos izveštaju koji potvrđuje da su ga već slali u Ukrajinu.

Kako prenosi Jutarnji list, reč je o satelitski navođenom oružju koje može da gađa unutar dva metra od mete. Prvi put je korišćeno u Iraku 2007. godine prilikom napada i ubistva vođe čelije Al-Kaide Abu Juraha i njegovih saradnika.

Precizno navođeni “Ekkskalibur” omogućava zapovednicima na bojnom polju da se s većom preciznošću usmere na ciljeve. Prema dokumentaciji, projektil ima domet od 40,5 kilometara.

“Ekskalibur” je naveden u dokumentima koji otkrivaju da Pentagon troši deo od ukupno 20,1 milijarde dolara u ukazu o dodatnim dopunama za Ukrajinu, koji je potpisao američki predsednik Džo Bajden još u maju.

Granate “Ekskalibur” su, kako se navodi, izuzete iz vojnih zaliha kao deo 19 poteza “Predsedničkih ovlašćenja za povlačenje”, a procenjene su na osam milijardi dolara.

“Dodatak od 92 miliona koji se traži, za ‘Ekskalibur’ više je nego udvostručio program I plan budžeta, uključujući oko 900 projektila u fiskalnoj 2022. godini, u odnosu na 56,7 milijona dolara, koliko je odobrio Kongres za ovu fiskalnu godinu, kaže Mark Kankejn, odbrambeni analitičar Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS), koji prati potrošnju sredstava za Ukrajinu.

“Ovo takođe potvrđuje ono što se dugo sumnjalo, a to je da Sjedinjene Države isporučuju ovo napredno oružje Ukrajini”, ističe on.

Navodi se i da svaki projektil košta od 98.700 do 106.400 dolara.

S obzirom na svoje mogućnosti, ovo oružje je najverovatnije vrlo štedljivo korišćeno za “hirurški precizno” uništavanje ruskih komandnih centara i zapovjedno-kontrolnih centara, u trenucima kada su se ukrajinske snage našle usred intenzivnih artiljerijskih okršaja s ruskom vojskom u istočnim regionima zemlje.

Add Comment