ŠOOK! Da li to Vučić najavljuje kraj SNS! Pokreće NOVU stranku!

U srpskim političkim krugovima se već neko vreme spekuliše da će Aleksandar Vučić ne samo otići sa čela Srpske napredne stranke, već će i formirati novu političku partiju ili pokret. Mada ovakav razvoj događaja deluje neverovatno, Vučić je na konferenciji za novinare praktično najavio osnivanje novog političkog bloka “pristojne i normalne Srbije”, koji će biti i građanski i nacionalni. Ipak, pitanje je da li je ovakva njegova najava samo spin za skretanje pažnje sa priznavanja kosovskih dokumenata i otkazivanja Evroprajda ili je on zaista spreman da ode i rasformira SNS, najmoćniju političku stranku u poslednjih 20 godina.

Više od 10 puta u poslednjih pet godina Aleksandar Vučić obećao je da će se povući sa mesta lidera naprednjaka, ali to obećanje do danas nije ispunio. Poslednji najavljeni rok za odlazak sa čela SNS je na jesen, ali malo ko veruje da će to zaista i uraditi.

Ipak, spekuliše se da Vučić ima novi politički projekat – formiranje nove stranke ili pokreta i distanciranje od Srpske napredne stranke, koju je godinama formirao i kreirao. Tu informaciju nije ni potvrdio ni demantovao, ali je javno govorio o potrebi osnivanja novog političkog bloka, “kome na prvom mestu neće biti ni Istok ni Zapad, već interes Srbije”.

“Važno će biti da formiramo blok normalnosti i pristojnosti – Srpski blok. Ne mislim nacionalno već i građanski i nacionalno i blok pristojnosti koji će da se suprostavi i jednima i drugima”, poručio je Vučić i dodao da je važno da se formiraju pokreti u centru koji “nemaju gazde u inostranstvu”.

Da Vučić planira da napravi svoju stranku informacija je koju je prvi javno objavio Slobodan Georgiev, direktor NewsMax Adrija. Na to je ironično potom reagovao Vladimir Đukanović, funkcioner naprednjaka, pozivajući preko Tvitera Georgieva da bude prvi član te nove partije.

Potom je naveo da idu na “ujedinjenje naroda” i da je cilj da se izbace negativnosti koje su odlika “još uvek postojeće partije”. U jednom od tvitova naveo je da je ideja o formiranju nove stranke i “Srpskog bloka” dočekana sa oduševljenjem u javnosti.

“Vrlo je važno da dobijemo najjaču i najveću političku opciju koja je nezavisna od stranog uticaja. Živela Srbija”, napisao je Đukanović na Tviteru.

Georgiev za list “Nova” kaže da je poprilično siguran da je to manje – više izvesna stvar.

“Ako krene o tome da se priča, možda to bude odloženo ili usporeno, ali mislim da je to Vučićeva ideja. Ja mislim da će se to poklopiti sa pravljenjem nove vlade i ko bude u njoj, on će biti deo te njegove normalne Srbije. Ko nije tu, neće biti”, navodi Georgiev.

Upitan koji motiv Vučića da u ovom trenutku krene u tako nešto i objavi informaciju o potrebi formiranja “sprskog bloka”, sagovornik “Nove” kaže da je Vučićev manir da plasira novu temu i da sada time možemo da se bavimo mesecima. On takođe navodi da je Vučićev model da nešto menja.

“Mi (mediji) malo promenimo font, prelom, manje slike, veće slike… Tako i on – gurali smo jednu priču, ta je priča imala svoj rok, završili smo sa tom pričom i sad idemo u novu stvar. Ja mislim da on od SNS ne može ništa da uradi. Ta stvar je postala mnogo komplikovana i mislim da sve one njegove priče da on izlazi iz SNS, da će da se skloni, da više neće biti predsednik stranke… Da, on možda neće biti predsednik SNS, ali će biti predsednik druge stranke. Ne verujem da će napraviti grešku kao Toma Nikolić, da ostane predsednik, a nema stranku. To je za mene nezamislivo. Pre mogu da razumem da će on da iskoristi period od dva meseca, koliki mu je rok, da pravi vladu i formira tu novu grupaciju o kojoj je govorio”, smatra Georgiev.

Da ne vidi nikakav smisao stvaranja nove stranke ili pokreta, kaže Dušan Spasojević, profesor na Fakultetu političkih nauka. On za “Novu” navodi da bi ta priča mogla da bude zanimljiva u kontekstu ličnih planova Vučića po okončanju mandata.

“Međutim, to je toliko daleko da je stvarno teško o tome razmišljati, jer za četiri godine kod nas može puno stvari da se promeni. Od samog osnivanja SNS pokušava da bude taj politički centar i da se pozicioniraju između stranaka koje oni doživljavaju kao ekstreme. To nije ništa novo”, ističe Spasojević.

Na pitanje zašto je Vučić baš sada u javnost plasirao priču o formiranju “srpskog bloka”, on kaže da Vučić povremeno ima problem kada se javlja neka konkretna tema gde on mora da se opredeli.

“Kada gledamo čitavu njegovu vladavinu vrlo retko su situacije kada on mora da kaže “da” ili “ne” i da zauzme neki stav. On poslednjih desetak godina balansira između određenih stvari. I sada kada su se možda vremenski spojile dve stvari – sporazum oko Kosova tablica i kretanja i Evroprajd, on se prosto našao u jednoj situaciji koja mu nije najprijatnija. On pokušava da se izvuče pričom da su ovi krajnjaši, radikali, litijiaši i ovi koji su za Evroprajd. To smo viđali i kod drugih, kod Koštunice, kod DS u određenoj meri…”, navodi Spasojević.

Dušan Vučićević, docent na FPN, kaže u izjavi za “Novu” da je Aleksandar Vučić toliko puta obećavao neke stvari, pa ih nije ispoštovao.

“Koliko smo samo puta čuli da će napustiti mesto predsednika SNS u poslednjih pet godina, pa se nije desilo. Stvarno ne verujem u to (formiranje stranke). Zašto bi iko urušavao SNS, stranku na čijem je čelu i koju godinama vodi. Na svim izborima teži da ostvari što bolji rezultat, a sada ne da se cepa iznutra, nego da je cepa predsednik stranke praveći neki drugi pokret. Neće se desiti. Bajke su na drugoj polici”, zaključuje Vučićević.

Izvor: Nova s.

Add Comment