ŠTA SE TO DESILO SA EVROM? Ako se ovako nastavi, evo šta će biti sa Srbijom!

U julu su se dolar i evro poravnali po vrednosti u Srbiji, a tokom jučerašnjeg dana američka valuta je prestigla čuvenu evropsku monetu! Evro je jutros 17,3 dinara, a dolar 117,8 dinara.

Prema zvaničnim podacima Narodne banke Srbije (NBS), za jedan evro, prema srednjem kursu, juče je trebalo izdvojiti 117,36, a za jedan dolar 118,11 dinara.

Ivan Nikolić, naučni saradnik Ekonomskog Instituta i član Saveta guvernera Narodne banke Srbije, objasnio je nedavno za “Blic” da čak i ako se nastavi trend rasta dolara, to neće mnogo uticati na našu državu i građane.

Nema to mnogo uticaja na nas, kao ni negativne posledice, jer smo mi mnogo manje izloženi ovoj promeni u odnosu na Evropu, jer je kod njih razmena u valuti dolar znatno veća. Tako da im je uvoz znatno skuplji – rekao je Nikolić.

Mnogi Evropljani su svoju štednju zamenili štednjom u američkoj valuti.

Jeste da u ovom trenutku malo toga ide u prilog evru, ali ne mora da znači ni da će to potrajati i možda baš uskoro dođe do preokreta. Imajući u vidu da je ovo najviše vezano za rat u Ukrajini, ukoliko bi se on uskoro okončao, ova nestabilnost valuta bi se sredila. Ne mogu da kažem da sada treba štedeti u dolarima. To bi više bilo kao ulaganje na berzi, gde može da se očekuje da se zaradi, ali to nema neki drugi ozbiljniji razlog da bi ljudi trebalo da se odlučuju za štednju u dolarima. Naša valuta je evro – rekao je Nikolić.

Prema podacima NBS, štednja naših građana u američkoj valuti nije velika. Najveći udeo, tj. 90,5 odsto ili 11,7 milijardi je u evrima, dok je udeo štednje u dolarima oko 4,4 odsto tj. 585,81 milion dolara.

Ivan Nikolić je nedavno objasnio da ovakav strmoglavi period kod evra nije viđen godinama unazad. Bilo je manjih oscilacija, ali ovoga puta njegov pad je stabilan već godinu dana.

  • Ovakav lom smo imali u periodu krize javnog duga 2014. godine, kada je bila kriza sa Grčkom. Tada je evro u kratkom periodu oslabio otprilike istog intenziteta. Ali to je tada trajalo oko pet meseci i zatim se sredilo. Ovo sada traja duže od godinu dana i zasad se ne nazire kraj – kaže Nikolić.

On je podsetio i da je naša zemlja pre 10 godina bila mnogo više zavisna od dolara i da se razmena robnih usluga mnogo više plaćala u američkoj valuti. To danas, kaže, nije slučaj i evro je danas kod nas dominantan u plaćanju.

Na drugoj strani, kako ističu svetski finansijski stručnjaci, američki dolar – koji čini 60 odsto svetskih deviznih rezervi – smatra se sigurnim utočištem u vreme geopolitičkih turbulencija i poremećaja započetih pandemijom korona virusa, a zaoštrenih izbijanjem rata u Ukrajini.

Skok u odnosu na sve valute.

Na svetskim tržištima vrednost dolara prema drugim valutama prošle nedelje je snažno porasla, dosegnuvši najviši nivo u toku od mesec dana jer američki FED ima više prostora za povećanje kamata u cilju suzbijanja inflacije nego druge središnje banke. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke valute prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta skočio je prošle nedelje 2,2 odsto.

“Švajcarac” jači od svih – 122,49.

Skače dolar, ali skače i švajcarski franak. Popularni “švajcarac” je još krajem juna prvi put bio jači od evropske valute, ali sada ta razlika nastavlja da raste. Dok je za jedan evro potrebno izdvojiti 117,36 dinara, za dolar 118,1, za švajcarski franak treba čak 122,49 dinara.

Kako ističu stručnjaci, to je zato što je Švajcarska manje izložena ratu u Ukrajini, za razliku od EU.

Evropskoj uniji je potrebna reforma koja bi državama članicama omogućila da napuste evro i da se vrate svojim nacionalnim valutama. Radikalizam te reforme ne sme a priori da isključi bilo koja rešenja, kao što je, na primer, privremeno ili trajno vraćanje neke od zemalja članica evrozone nacionalnoj valuti – izjavio je juče poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau u intervjuu za list “Žečpospolita”.

Poljska se priključila Evropskoj uniji 2004. godine, ali nije uvela evro kao valutu. Mada prema ugovoru o pristupanju sve nove članice EU moraju da se pridruže evrozoni, zemlje imaju pravo da odlože usvajanje jedinstvene valute, što je Poljska i učinila.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije

Add Comment