OVAKO SE ARKAN OBRATIO IZBEGLIM SRBIMA U “OLUJI”! Pitao ih je da mu OVO urade, svi su zanemeli (AUDIO)

Sudbina Srba u ratovima 90tih bila je raznolika. Neki, kao što su Srbi koji su pre rata živeli u Hrvatskoj, izgubili su sve što su imali, a kad su, u koloni tužnih traktora došli u Srbiju, nisu hteli ni da ih puste u Beograd, nazivali su ih “izdajnicima” i drugim najpogrdnijim imenima.

Kako piše Slobodna Evropa, jedna od tabu tema ratova u Hrvatskoj i Bosni je prisilna mobilizacija Krajišnika koji su izbegli u Srbiju nakon akcije Oluja, ali i otpori mobiluzaciji širom Srbije od 1991. pa do završetka ratova van teritorije Srbije.

Vojvođanski građanski centar rešio je da se pridruži onima koji nejakim glasovima povremeno pokušavaju da prekinu tu glasnu ćutnju i obelodanili su rad na dva projekta pod zajedničkim naslovom “Neispričane priče”. Jedna od neispričanih priča je “Ukradena sloboda”, ispovesti krajiških izbeglica koji su prisilno mobilisani , u takozvanim centrima za obuku, posebno u Erdutu Željka Ražnatovića Arkana.

Samo mali broj prisilno mobilisanih Krajišnika pristao je da govori, uglavnom anonimno, tvrdi Slobodna Evropa. Krajišnici su došli ne teritoriju Srbije, jer su očekivali da će im neko pomoći, a mnogi su u roku od 24 ili 48 sati vraćeni na ratno područje. Šta se sve dogadjalo u Arkanovom Erdutu zabeleženo je i u dokumentarnom filmu pod nazivom “Jedinica” koji je pokazao genezu radjanja specijalnih jedinica JSO.

Tu su ljudi bili svezani. Sa lancima. I oni su morali da laju kao psi. Arkan nam je rekao, obratio nam se “slušaj ovamo”. Mi smo svi slušali. “Hoće li neko da mi p*ši?” Sa tim rečima nam se obratio gospodin Arkan – priča jedan od njih.

Add Comment