SRBI, OVO SE ODNOSI NA VAS: Narodna banka IZDALA HITNO SAOPŠTENJE

Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosiće sutra 117,3782 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije.

Dinar će prema evru vredeti isto kao pre mesec dana, a na godišnjem nivou i u odnosu na početak godine biće jači za 0,2 procenta.

Indikativni kurs dinara prema dolaru je ojačao u petak za 0,2 posto na 116,8291 dinara za dolar.

Dinar je prema dolaru slabiji za 4,5 odsto na mesečnom i za 14,8 procenata na godišnjem nivou, a u odnosu na početak godine je u padu za 11 posto.

Evro je juče popodne, po našem vremenu, pao na nivo ispod jednog dolara, jer je zabrinutost zbog energetske krize i političkih previranja u Italiji oborila tražnju za jedinstvenom valutom.

Istovremeno, američka valuta je 14. jula ojačala, podstaknuta očekivanjima agresivnog povećanja kamatne stope FED-a. U međuvremenu, dolar je skliznuo tokom noći i jutros se kreće neznatno ispod 20-godišnjeg maksimuma na azijskom trgovanju, nakon što su dvojica kreatora politike Federalnih rezervi izjavila da preferiraju manje povećanje kamate od 100 baznih poena na koje se klade investitori.

To je ujedno dalo “vetar u leđa” evru, koji se blago oporavio. Evro se danas trguje na nivou od 1,00245 dolara, dok se juče trgovao na nivou od 0,99520 dolara.

Add Comment