RUSI KORISTE NOVU TAKTIKU U UKRAJINI? Ako je tačno, trajaće dugo i biće VEOMA MUČNO

Trideset i četiri dana prošlo je od početka ruske agresije na Ukrajinu i svet posle prvih mesec dana razaranja postavlja dva pitanja: Dokle će da traje i šta je sledeći potez Rusije?

Situacija na frontu ne menja se već neko vreme – Rusi su na korak od osvajanja Marijupolja i spajanja Krima sa Donbasom, što je jedan od proklamovanih ciljeva rata.

Na severu ruske trupe sporo napreduju prema Kijevu, više se može reći da nazaduju, a front koji se širi ka zapadu, od Hersona preko Nikolajeva i Voznesenska prema Odesi ne samo da ne napreduje, već su ruske trupe potisnute nazad preko reke Bug.

Koji je sledeći potez Moskve?

Paralelne analize američkih i britanski vojnih stručnjaka kažu da se Moskva prebacuje u novi fazu rata – “Strategiju iscrpljivanja”. Svesni da je osvajanje gradova veoma težak poduhvat, da je napredovanja u uličnim borbama veoma sporo (ako ga uopšte ima), da zahteva puno vremena i odnosi još više žrtava, prešli su na novu doktrinu koja podrazumeva opkoljavanje velikih ruskih gradova i držanje njegovog stanovništva u izolaciji, bez hrane, vode, struje i grejanja, uz stalna raketiranja koja će ih držati u strahu. Ta taktika se već uveliko primenjuje u Marijupolju koji se nalazi u srcu humanitarne katastrofe.

Drugo bitno pitanje koje se nameće je koje gradove će Rusi napasti, a zatim ih opkoliti i držati pod opsadom.

Britanski vojni stručnjak Džek Votling, stručnjak za kopneno ratovanje u londonskom Rojal Junited Servisiz Institutu, dao je za BBC poslednju procenu o kretanjima ruskih trupa u Ukrajini.Oni sada napreduju tamo gde ulažu glavne napore u smislu resursa i logistike. Glavni napori u ovom trenutku ulažu se u jug, gde ruske snage pokušavaju da okončaju bitku za Marijupolj, a zatim da okruže ukrajinske vojne jedinice u Donbasu s boka, kako bi ih pokušali odseći, potiskujući ih s juga prema severu.

Ruske trupe su statične između Hersona i Nikolajeva i malo je verovatno da će tako ostvariti bilo kakav napredak – zaključio je Votling.

On objašnjava kako se Rusi fokusiraju na potiskivanje ukrajinskih snaga od Krima prema severu duž reke Dnjepar, kako bi opkolili područje na kojem se nalazi nekoliko velikih gradova poput Zaporožja, gde se nalazi velika nuklearna elektrana i Dnjepropetrovska.

  • Rusi su napredovali duž više osi od onoga što su mogli zadržati u prvom delu sukoba, a sada su u poziciji da mogu da napreduju samo po jednoj osi istovremeno. Čini se da im je trenutno prioritet da poraze ukrajinske snage u Donbasu ako to mogu. Nakon što završe u Marijupolju, verovatno će ojačati osovinu prema Harkovu severno od Donbasa – rekao je Votling i zaključio kako je jasno da je namera Rusa sporo i metodično zauzimanje gradova jednog po jednog i njihovo držanje pod opsadom.

Situacija na severu i severoistoku ne odvija se povoljno po Ruse. Hrakov, grad koji se nalazi samo 30 kilometara od ruske granice, uporno odoleva napadima, a poslednji izveštaji govore da su Ukrajinci povratili neka sela u njegovoj okolini.

Mnogo ruskih vojnika je ranjeno i zarobljeno, neki od njih su u rukama jednica koji ne spadaju u regularnu ukrajinsku vojsku poput Azov bataljona. Takođe, situacija se nepovoljno po Ruse odvija i u okolini Kijeva, gde su ukrajinske snage povratile 70 km teritorije istočno od prestonice.

Prave namere Moskve otkrio je u petak ruski general pukovnik Sergej Rudskoj koji je objasnio šta je sledeći korak operacije u Ukrajini.

Držanje gradova pod opsadom i kontinuirano rakteiranje ukrajinskih vojnih postrojenja, biće preventiva da se snage Kijeva ne koncentrišu u oblasti Donbasa – rekao je Rudskoj i dodao da Rusi nikada nisu planirali osvajanje gradova, već pre svega “odbranu Donbasa i da je taj zadatak praktično ispunjen”.

Add Comment