HLADAN TUŠ ZA PUTINA: Sigurno su ga zabolele reči ovog čoveka

Uzbekistan je pozvao na diplomatsko razrešenje konflikta u Ukrajini uz poruku da neće priznati separističke republike Donjeck i Lugansk koje podržava Moskva.

Ministar spoljnih poslova Uznekistana Abdulaziz Kamilov, govoreći pred Parlamentom rekao je kako Uzbekistan i dalje održava dobr odsnose i sa Ukrajinom i sa Rusijom, ošto se protive ratnom sukobu. Njegove reči protumačene su kao znak najjače suprostavljanje Rusiji od bilo kog njihovih doskorašnjih saveznika iz nekadašnjeg SSSR-a, prenosi Rojters.

Prvo, Uzbekistan je ozbiljno zabrinut zbog situacije sa Ukrajinom. Drugo, mi se zalažemo za iznalaženje mirnog rešenja konflikta kroz političke i diplomatske napore. Ali, da bi se to desilo, najpre moraju da prestanu nasilje i svi sukobi – rekao je Kamilov i dodao da Uzbekistan prepoznaje nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i da ne priznaju otcepljenje Donjcka i Luganska.

Ekonomija Uzbekistana je veoma zavisna od izvoza u Rusiju kao i od priliva novca njihovih građana koji su na privremenom radu u Rusiji.

  • Imajući u vidu naše nacionalne interese, mi ćemo zadržati dobre odnose sa obe zemlje. Na primer, Rusija je naš najveći trgovinski partner. Ali imamo i dobre trgovinske odnose i sa Ukrajinom. Konkretno, bilateralna razmena sa Ukrajinom je prošle godine iznosila 704 miliona dolara – dodao je FM Kamilov.

Prošle nedelje predsednik Kazahstana Kasim-Jomart Tokajev je rekako da “sve zemlje moraju strogo da se pridržavaju normi i pravila povelje Ujedninjenih Nacija” i da nove diplomatske prilike moraju da se stvore kroz mirno razrešenje krize.

Add Comment