ZELENSKI PRESEKAO, DONEO JE HITNU ODLUKU: Ovo je UPRAVO OBJAVLJENO!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poslao je večeras parlamentu zakon u kojem traži da se produži ratno stanje za još 30 dana, počev od 24. marta, saopšteno je na sajtu predsednika ove zemlje.

Rat u Ukrajini je počeo 24. februara, kada je predsednik Rusije Vladimir Putin pokrenuo „specijalnu vojnu operaciju“, podseća Rojters.

Nešto ranije, američki savetnik za nacionalnu bezbednost DŽejk Saliven upozorio je danas Kinu da će biti izolovana ukoliko bude podržavala Rusiju u agresiji na Ukrajinu.

On je visokom kineskom diplomati Jangu Đičiju preneo da bi Peking mogao da se suoči sa ekonomskim kaznama i globalnom izolacijom ako pomogne Rusiji, preneo je Rojters.

Na višečasovnom sastanku u Rimu predstavnici SAD su saveznicima iz NATO i nekim azijskim zemaljama poručili da je Kina dala signal da je voljna da pomogne vojno i ekonomski Rusiji u ratu, tvrde dvojica američkih diplomata.

„Ovo je stvarno, ima posledice i uznemirujuće je“, kazao je jedan od zvaničnika.

Nakon završetka sastanka Bela kuća je izdala kratko saopštenje, navodeći da je Saliven izneo „niz pitanja o američko-kineskim odnosima, uz značajan razgovor o ruskom ratu protiv Ukrajine“.

„Sagovornici su naglasili da je od važnosti da se održe otvorene komunikacione linije između SAD i Kine“, navodi se u saopštenju.

Kineske kompanije koje budu prkosile američkim sankcijama o izvozu u Rusiju bi mogle da ostanu bez američke opreme i softvera potrebnih za proizvodnju, kazala je ministarka trgovine SAD Đina Raimondo prošle nedelje.

Add Comment