AMERIKA SPREMNA DA PREDUZME 1 KORAK, UPRAVO JE JAVLJENO!

Sjedinjene Američke Države su spremne da preduzmu diplomatske korake koje ukrajinska vlada smatra korisnim, rekao je danas portparol Stejt departmenta, nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio da bi Zapad trebalo više da se uključi u pregovore o okončanju rata.

„Ako postoje diplomatski koraci koje možemo da preduzmemo, a za koje ukrajinska vlada veruje da bi bili od pomoći, spremni smo da ih preduzmemo“, rekao je portparol Stejt departmenta, prenosi Rojters.

On je istakao da SAD nastoje da obezbede Ukrajincima najčvršću moguću pregovaračku poziciju, pojačaju pritisak na Rusiju nametanjem velikih troškova i pruže bezbednosnu pomoć ukrajinskoj odbrani.

Rusi žele da organizuju referendum za stvaranje takozvane nezavisne republike u Hersonu, gradu u blizini ranije pripojenog crnomorskog poluostrva Krima, saopštilo je večeras nekoliko ukrajinskih zvaničnika.

Posle scenarija iz 2014. godine, Rusi očajnički pokušavaju da organizuju “lažni” referendum “za lažnu Narodnu republiku u Hersonu”, naveo je na Tviteru šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba, aludirajući na referendum održan na Krimu 2014. godine posle ruskog pripajanja poluostrva. Taj referendum Kijev i zapadne zemlje smatraju nezakonitim.

“S obzirom na to da nemaju podršku naroda, to će biti u potpunosti izrežirano”, dodao je Kuleba koji je pozvao na uvodjene još oštrijih sankcija Rusiji. Naveo je da je Herson uvek bio i biće deo Ukrajine.

Add Comment