AMERIČKI MEDIJI OBJAVILI KOLIKO JE UKRAJINCIMA OSTALO BORBENIH AVIONA:Šok PODACI!

Visoki zvaničnik američke odbrane rekao je u petak da Ukrajina ima 56 radnih borbenih aviona koji lete oko 5 do 10 letova dnevno unutar zemlje.

Rusija ima sisteme protivvazdušne odbrane koji pokrivaju veći deo Ukrajine, od kojih su mnogi smešteni u Belorusiji i Rusiji, prenosi Foks njiz

Zvaničnik je dodao da ponuda Poljske ranije ove nedelje da pošalje flotu borbenih aviona MiG-29 u Ukrajinu neće pomoći zemlji i da SAD umesto toga rade na tome da u Ukrajinu ubace više kopnenih raketa i sistema protivvazdušne odbrane, što zvaničnici procenjuju da bude korisnije.

Kako je objavila ruska vojska do 6. marta ništen je 69 avion na zemlji i 21 avion u vazduhu.

Bilo je i prebega aviona pa je tako odmah po otpočinjanju ruske akcije. U okolini Odese sa vojnog aerodroma u blizni poleteo je lovački avioni Su-27 prema Rumuniji i sleteo u rumunsku vojnu bazu Bakau.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo nije nabavilo novi borbeni avion sa posadom od 1991. To je bilo godine kada se Sovjetski Savez raspao, ostavivši na ukrajinskom tlu stotine relativno modernih lovaca, bombardera, jurišnih aviona, transportera i helikoptera.

Kijev je brzo rasprodao mnoge avione koji su bili više potrebni, a ostatak je razrezao ili uskladištio. 2021. godine, od prvih ostataka Hladnog rata preostalo je 125 vazduhoplovnih letelica.

Nijedan avion i helikopter nije star manje od 30 godina. Mnogi su stariji od 40. Neki imaju 50 godina.

Add Comment