NEVEROVATNO, ČOVEK BIO PUN TUMORA I DOBIO JE TEŠKU KORONU: Kad je pobedio KOVID, lekari su videli da je RAK NESTAO!

61-godišnji pacijent u bolnici Roial Cornvall u Truru, u Velikoj Britaniji, došao je na pregled prošlog leta nakon što mu je dijagnostikovan Hodžkinov limfom, retki rak koji svake godine pogađa 2.100 ljudi u Velikoj Britaniji.Bolest, koja se javlja kada se bela krvna zrnca izmaknu kontroli i prenesu na limfne čvorove, obično se leči hemioterapijom, a oko 90 odsto pacijenata je i dalje živo pet godina nakon toga.Nekoliko dana nakon što su mu rekli da su mu grudi pune tumora i pre nego što je započelo lečenje, muškarac je primljen u bolnicu zbog teškog slučaja kovida. Nakon potpunog oporavka od kovida, ponovo je pregledan i otkriveno je da je rak gotovo u potpunosti nestao.

Iznenadna remisija Hogkinovog limfoma je moguća, ali je izuzetno retka. U svetu je zabeleženo samo nekoliko desetina sličnih slučajeva.Ovaj slučaj je opisan u British Journal of Hematologi.Doktor Sara Čaloner iz bolnice Rojal Kornvol rekla je: „Mislimo da je covid-19 pokrenuo antitumorski imunološki odgovor.“Dr Chaloner je dodao da je medicinski tim verovao da T-ćelije, koje se bore protiv infekcija u telu, takođe mogu napadati ćelije raka i dovesti do remisije.

Međutim, drugi kliničari upozoravaju da zaključke o uzroku oporavka ne treba donositi prerano. Martin Ledvick, glasnogovornik Cancer Research UK, kaže: „U ovoj fazi je prerano za izvlačenje bilo kakvih zaključaka iz tih slučajeva – sasvim je moguće da se radi o slučajnosti. Svako ko se leči od karcinoma treba da nastavi da sledi savete svojih lekara, kao i da se zaštiti od infekcije covid-19, a mi ohrabrujemo sve koji mogu da se vakcinišu. ‘Izveštaj u italijanskom medicinskom časopisu Acta Biomedica, objavljen prošle godine, opisuje sličan slučaj u bolnici Cremona u Italiji.

Loading...

Add Comment