Uradio je nešto zbog čega su svi u Crnoj Gori, ali i Srbiji ZANEMELI!

Poslanici koalicije „Crno na bijelo“ čiji je lider Dritan Abazović, potpredsednik Vlade, podneli su su Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za ocenu saglasnosti članova Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

Iz URE navode da su to uradili jer „nemaju problem da se zakonsko rešenje za koje su glasali u parlamentu ispita na najvišem institucionalnom nivou, posebno imajući u vidu da je Zakon o verskim slobodama izazvao brojne polemike u javnosti.

Svako fizičko i pravno lice, uključujući i verske zajednice, dužno je da poštuje kulturna dobra drugih, na isti način kao i svoja, a pravo na pristup kulturnom dobru može se ograničiti samo radi zaštite javnog interesa i prava i sloboda drugih. Dakle, država je dužna da štiti kulturna dobra, što je detaljno razrađeno normama Zakona o zaštiti kulturnih dobara, a koji je napisan i usklađen sa međunarodnim propisima. Postavlja se pitanje, da li član 12 predmetnog Zakona, koji glasi .

U slučajevima premeštanja, iznošenja iz države ili otuđenja dobara koja predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore, a na kojima pravo svojine ima verska zajednica, primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje zaštita kulturnih dobara.”, predstavlja dovoljnu garanciju za zaštitu Ustavom Crne Gore propisanih članova 77 i 78 – navodi se u inicijativi koju potpisuju svi poslanici koalicije „Crno na bijelo“ u Skupštini Crne Gore, Miloš Konatar, Božena Jelušić, Srđa Pavićević i Suada Zoronjić.

Oni su takođe inicirali ispitivanje da li je član 12 Zakona o slobodi veroispovesti u skladu sa Ustavom.Cilj ove inicijative je da se potvrdi da je imovina države Crne Gore zaštićena, da niko neće i ne može odneti, otuđiti ili prisvojiti nešto što pripada našoj državi. Iz ove koalicije poručuju da „potpuno mirne savesti“ podnose inicijativu za ocenu ustavnosti jer su, kako ističu, sigurni u “kvalitet zakona“ i u to da u njemu nema ništa što bi ovu državu i vernike ugrozilo.

Loading...

Add Comment