MOŽDA STE IMALI KOVID, A DA TO NI NE ZNATE: Ovo je PET NAJČEŠĆIH POSLEDICA koje ovaj virus ostavlja na zdravlje

Sećate se nedelje kad ste se osećali čudno i ne baš svoji – ili ste jednostavno imali nekoliko rizičnih kontakta? Šta god da je slučaj, mora da se pitate da li ste možda preležali kovid 19 a da to ne znate.

Najsigurniji način da se utvrdi da li ste imali koronavirus je testiranje na antitela, čak i ako ti testovi ponekad nisu 100 odsto tačni. Testiranje na antitela ne dijagnostikuje kovid 19, ali ovi testovi mogu da utvrde da li se naš organizam već izborio sa virusom.

Drugi način da prepoznate da ste bili zaraženi je ako primetite neki od simptoma “post kovid” sindroma.

Ovo je pet najčešćih posledica koje kovid 19 ostavlja na naše zdravlje.

Oni koji imaju post kovid sindrom mogu imati ožiljke na plućima ili srcu, što vežbanje čini nemogućim ili opasnim. Mnogi takođe doživljavaju iscrpljujući umor ili malaksalost nakon napora – možda ćete moći da se krećete u toku dana, ali plaćate to – migrenom, umorom ili bolovima u mišićima – dan posle.

Ova pojava je poznata kao moždana magla. Kao što zahvata pluća i disajne organe, virus ulazi u neke centre mozga i tamo takođe stvara probleme.

Čak i nakon lakših simptoma, neki ljudi imaju otežano disanje ili uporni kašalj koji traje nedeljama ili mesecima. Ovi simptomi takođe mogu biti rezultat nedijagnostikovane infekcije. Možda ćete imati problema pri penjanju uz stepenice ili se umarate tokom običnih aktivnosti kao što je pranje posuđa.

Mijalgija je česta posledica kovida 19 – i zapravo je to najčešći simptom. Bol u mišićima može se javiti na jednom dijelu tijela ili svuda, u rasponu od blage do mučne. Iako većina bolova u mišićima prolazi sama od sebe u kratkom vremenu, ponekad bolovi mogu potrajati i mjesecima. Bol u mišićima može se razviti gotovo bilo gdje u vašem telu, uključujući vrat, leđa, noge, pa čak i ruke.

Još jedan od čestih simptoma. Ne možete ispuniti svoje obaveze kod kuće ili na poslu: nema energije. Čak i rutinske aktivnosti vas jako umaraju. Oni koji su imali kovid 19 mogu imati upalu koja utiče i na mozak ili smanjeni protok krvi u mozak, što je objašnjenje ove posledice.

Loading...

Add Comment