NIKAKO NE SMETE OTIĆI NA SPAVANJE, A DA OVO OSTAVITE DA RADI! Srpski toksikolog objasnio

Nema znakova upozorenja da je tu, jer nema boju, ukus, ni miris, izaziva blagu glavobolju, pospanost – ugljen-monoksid.

  • Ugljen-monoksid je citotoksičan gas. Šta to znači – da je toksin za ćelije, znači on uništava sve ćelije u organizmu koje umesto kiseonika prime njega, pa tako stradaju i mozak i mišići i srce. Upravo iz razloga neprepoznatljivosti čovek, sedi, leži, spava i ne razbudi se – objašnjava Dragan Joksović, klinički toksikolog.

Trovanja u kući najčešće su prouzrokovana ugljen-monoksidom. Kamini, peći, grejači, agregati na čvrsta ili tečna goriva mogu biti potencijalna opasnost i zato je važno kupovati atestirane uređaje i imati funkcionalan dimnjak.

  • Da se održava kako treba što je obično najveći problem, ljudi nekako i ugrade kako treba, ali vrlo retko održavaju dimnjačne strukture tokom godine, pogotovu ako su im u vikendicama ili nekim kućama koje ne koriste stalno. Potrebno je da bar jednom godišnje dimničarska služba proveri vaš dimnjak, očisti ga, očisti od neke nakupšljene čađi i gareži – ističe prof. dr Aleksandar M. Jovović sa Mašinskog fakulteta.

Znamo koliko je opasan upaljen motor automobila u zatvorenoj garaži, ali treba voditi računa i o tome da generatori i različiti aparati koji koriste ugljenična goriva ne rade u blizini prozora ili, na primer, otvora za ventilaciju, kroz koje izduvni gasovi mogu da uđu u zatvorene prostorije.

  • Jako se vodi računa o tome da nikakve gasne uređaje, onda razne one peći na tečna i gasovita goriva ne ostavite da rade u toku noći, a da nemate provetravanje tih prostorija, da legnete da spavate. Potencijalno oni su svi velika opasnost zbog produkcije ugljen-monoksida iako su potpuno tehnički čak i ispitani, dovoljna je mala nepažnja pa da dođe do neke tragedije – kaže Jovović.

Ukoliko je u prostoriji koncentracija ugljen-monoksida 0,2 odsto do smtnog ishoda može doći za dva sata.

  • Pa nije problem da svakih sat vremena, pola sata, provetrimo malo prostorije, da nam uđe malo i hladnoća koja će nam prijati, a istovremeno da isteramo taj ugljen-monoksid napolje. Danas ima i nekih aparatića koji mogu da prepoznaju ako ima ugljen-monoksida, čak kažu da nisu preterano ni skupi, ali to je prevencija – navodi Joksović.

Istraživanja pokazuju da je posle trovanja alkoholom, trovanje ugljen-monoksidom jedan od najčešćih oblika trovanja i to uglavnom u zimskim mesecima baš zbog upotrebe grejnih tela na ugalj, drva, naftu, gas.

Loading...

Add Comment