KRIZNI ŠTAB UPOZORIO STANOVNIŠTVO Ovu vrstu hrane izbegavajte!

Članovi kriznog štaba izneli su najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Srbiji.Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, na respiratorima u bolnicama širom zemlje nalaze se 143 osobe.Beograd je tempirana bomba i biće tako sve dok traje pandemija”, rekao je danas dr Predrag Kon.Epidemiloška kriva je počela polako da se spušta, ali reč je minimalnim pomeranjima – dodao je član Kriznog štaba.Danas se najpre obratio doktor Gojković.Na početku ove krize formiran je Krizni štab Vlade, medicinski i ekonomski. Medicinski deo problema sa kojim se susrećemo, u formalnom smislu to je radno telo Vlade, koji po poslovniku može da angažuje različita stručna lica, to su angažovani članovi KŠ, oni se angažuju kao neko ko će pomoći u ostvarivanju zadataka i zbog kojih je radno telo formirano.

Ovo što je izašlo u medijima su izabrani članovi KŠ, ali postoji veliki broj angažovanih iz reda epidemiologa, infektologa, anesteziologa, intenzivista, ne samo medicinske struke. Imamo tu kolege koji se bave socijalnom problematikom, naučnim radovima, veoma respektabilan broj najstručnijih angažovanih ljudi koji pomažu radu. – istakao je Gojković na početku konferencije. Na Zapadnom Balkanu jeste povećan broj obolelih, ceo Zapadni Balkan ima nešto veći broj obolelih nego ostali deo Evrope, iako svuda ponovo raste broj obolelih. Što se tiče pitanja vezano za izjavu predsednika, on, kao i svi mi, želi da se situacija što pre dovede u optimalan nivo. Ono što smo u periodu između 5. i 10. jula uveli, da nam treba 2-3 nedelje za rezultate o kojima smo tada pričali, izjava se može podrediti trenutku u kom se sad nalazimo. Borba neće biti kratka, ali nalazimo se na dobrom putu- , dodaje Gojković.

Kako je Gojković rekao veliki broj preminulih u Srbiji je imao problem sa gojaznošću.Nažalost, veliki broj naših pacijenata koji su preminuli imali su višak kilograma. Gojaznost se već može svrstati u dijagnozu. Intenzivno poslednjih godina radimo na usvajanju zdravog stila života, pokušavamo da sve više edukujemo mlade i starije kako da se hrane, da izbegavaju brzu hranu i sve ono što doprinosi povećanju broja kilograma – završava Gojković.

Važno je da uspemo u tome da građane orijentišemo na fizičku aktivnost kako bi se smanjila gojaznost – kaže Gojković.Na teritoriji Evrope imamo oko 3 miliona zaraženih, na 207 zemalja je oko 16,5 milona. Najveći porastu u našem okruženju je na teritoriji Rumunije. U ovom testiranju nalaze se i ponovo testirani ljudi. PCR je jedno od osnovnih instrumenata, ali simptomi koji se javljaju takođe predstavljaju značajan kriterijum za potvrđivanje koronavirusa- , rekla je direktorka “Batuta” Verica Jovanović.

Add Comment