PROVALI VODITELJKE RTS SMEJE SE CELA SRBIJA: Da li je MOGUĆE da je ovo uradila? (VIDEO)

Gafovi nisu retka pojava. Gafovi voditelja nisu retka pojava, pogotovo kad program ide uživo. Ovakve provale su jednostavno deo televizijske istorije. Omaške i lapsusi se takođe pamte i postaju večiti izvor zabave na Jutjubu i društvenim mrežama. Tako se i voditeljka RTS-a malo zbunila kada je najavljivala Petrovski post.U toku je Petrovaradinski post i za razliku od velikog Uskršnjeg posta na trpezi se može.Ljudima je ovo prezabavno, pa se sada na društvenim mrežama pitaju kada će Kalemegdanski ili Gučanski post.Petrovski post naziva se još i apostolski, počinje prvog ponedeljka posle Duhovske nedelje i traje do praznika Svetih apostola Petra i Pavla, koji SPC slavi 12. jula

Početak Petrovskog posta je pokretan, jer zavisi od Vaskrsa, a završetak je nepokretan. Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu, Apostolski post najkraće može da traje jednu sedmicu i jedan dan, a najduže šest sedmica.Svrha posta, kako kažu pravila vere, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, reči i dela i uz obaveznu molitvu, po uzoru na Spasitelja koji je postio u pustinji i čiji su primer potom sledili Bogorodica i apostoli.

Naziva se još i Petrovdanski post, Apostolski post, Post Svetih Apostola. Drugi po redu višednevni post posvećen Sv. Apostolima Petru i Pavlu, odnosno, svim Apostolima. Ovaj post, čiji je početak pokretan (jer zavisi od Vaskrsa), a završtetak je nepokretan, ustanovljen je na osnovu uspomene na Apostole koji su posle Silaska Svetoga Duha, a pre odlaska na propoved Sv. Jevanđelja, postili (Dap 13,2-3). Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu, Apostolski post najkraće može trajati jednu sedmicu i jedan dan, a najduže šest sedmica.

Add Comment