MINISTARSTVO PROSVETE POTVRDILO: Evo ko polazi u školu PRVOG JUNA, a ko ne i kako će sve izgledati

Neki đaci će se ipak vratiti u školske klupe, a za koga važi novi školski kalendar objašnjava ministar prosvete Mladen Šarčević.Neki đaci će se ipak vratiti u školske klupe, a za koga važi novi školski kalendar objašnjava ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ističe da učenici od prvog do četvrtog razreda ne moraju da dolaze u škole, jer je promenjen pravilnik o ocenjivanju.

  • Pravilnik nam je dao zakonsku mogućnost da pored tri četvrtine ocena koje su bile u dnevniku na trećem tromesečju i polugođu – regulisali smo samo broj ocena – poslednji kvartal je ponuđen da se uradi formativno ocenjivanje svega što kandidat može da uradi samostalno na daljinu. Analiza je pokazala da je tri četvrtine profesora i đaka to uradilo dobro, a učitelji svakako dobro – rekao je Šarčević.
  • Svi vukovci i odlični đaci su radili projekte, mi smo na pola reforme, i ljudi su štošta naučili, ako date grupi deci određene zadatke, oni rade projekat, to je viši nivo učenja – ukazuje Šarčević.

Pošto su profesori jedini procenitelji, oni su mogli da sve modele koje su vežbali u toku nastave na daljinu prevedu u brojčanu ocenu i time je broj potreba dolaska u školu smanjen na minimum, ukazuje ministar prosvete.

Govoreći o tome ko mora da dođe u školu, Šarčević kaže da je važno da će škole biti s malim brojem đaka – sve što se dešava od prvog juna radi od osam ujutru do osam uveče, biće svi pozivani u razmacima, biće pauza da ne mogu da se druže i dobijena su uputstva od direktora škole.

  • Mislim da će ovo biti urađeno kako treba – smatra Šarčević.
  • Osmi razred je generacija ima malu maturu, ne menjaju se datumi, ali se menjaju druge obaveze, jer ako nismo hteli decu da vidimo u maju u školi, kao u nekim zemljama, neće roditelju u nekim zemljama da vrate decu – rekao je on.

Zamišljeno je da osmaci 1. juna dođu do škole, ako ima pet odeljenja, dolaziće na smenu od po sat vremena – da se registruju za maturu, da donesu knjižice, slike, da se to pečatira, poneće kućama dva testa, koja će uraditi samostalno jer nemaju vajde da muvaju, kaže on.

  • Isprobani su dobri pedagoški modeli, radimo studiju sa Institutom za pedagogiju i Zavodom za kvalitet i imaćemo dobre rezultate koje možemo da koristimo – kaže Šarčević.

Objašnjava da osmaci moraju ta dva testa samostalno da urade kući, onlajn test je bio provera sebe, dati su zadaci zatvorenog tipa, na pravoj maturi će biti pola-pola, da deca to vide i provere. Mi smo napravili model da se pregleda i peške ili preko softvera, a skeneri su poslati u sve školske uprave i na KiM.

  • Štamparija koja je obezbeđena preko kabineta premijerke je u Zavodu za kvalitet i naštampani su probni testovi, glavni testovi i rezerve i ne mogu da budu provaljeni, mali broj dece će raditi u učionici – kaže Šarčević.

Podseća da je ranije bilo da se pregledaju testovi samo uz profesora iz druge škole, što se nije pokazalo kao efikasno.

Prošle godine se radio mali pilit da škola bude odgovorna za to da li su prepisivali ili nisu. “Poslaćemo supervizore ako imate pet-šest učenika, onda nema nikoga. Kada dođe prava matura, nema nikoga, svi su otišli”, kaže ministar.

Drugog juna deca ponovo dolaze u razmacima i donose dva rešena testa da oste zadatke i radiće u školi matematiku i videće kako testovi izgledaju u pravoj formi za 17, 18. i 19. jun.

Šarčević objašnjava da su prvog i drugog deca oko toga u školi, treći, četvrti i peti jun – samci moraju da poprave neke ocene, 6. počinje obavezna priprema, subotama će biti onlajn, a ostalim danima mogu da dođu u malim grupama u školu, dobiće svaku vrstu podrške.

  • Peti, šesti i sedmi – koristiće drugi i treću nedelju, imaće osam dana za sve procese, samo oni koji žele ili kome nastavnik kaže moraš da dođeš, a radi se o 20 odsto učenika će da dođu, ako neko misli da je na gomili – nije, razmaknuto je za osam dana, vodili smo računa o svemu – kaže Šarčević.
  • Za ponos nastavnicima je da su pokazali mnogo više veština nego što je sistem planirao da može da se desi. Mi smo najveći nivo nastave ponudili deci, najviše posla uradili – zaključio je Šarčević.

(Espreso.rs/SrbijaDanas)

Add Comment