PUTIN SVE UNAPRED SMISLIO S-400 i Pancir-S1 ne vraćaju nazad u Rusiju?!

Dokaz da Rusija drži situaciju pod kontrolom.

  • Moćni ruski sistemi dopremljeni su u Srbiju
  • Počela je druga faza zajedničkih rusko-srpskih vojnih vežbi protivvazdušne odbrane “Slovenski štit 2019”
  • To je prvi put u istoriji da ovi najsavremeniji sistemi učestvuju na vojnoj vežbi u inostranstvu

Prva faza “Slovenskog štita 2019” održana je prošlog meseca u Rusiji, u Astrahanskoj oblasti.

  • Nakon što je aktivna faza vežbe uspešno završena na poligonu “Ašuluk”, došlo je vreme za njen nastavak na teritoriji Republike Srbije. Transport raketnih sistema PVO započet je u ponedeljak, dok smo mi još sumirali utiske sa izuzetnog prikaza sposobnosti Vojske Srbije “Sloboda 2019”. Avionima Il-76 vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije izvršeno je prebacivanje baterije sistema “Pancir-S” , a zatim je u utorak i sredu strateškim transportnim avionom An-124 “Ruslan” izvršeno prebacivanje delova diviziona S-400 “Trijumf‘”, kaže vojni ekspert Svetozar Jokanović.

Iako malobrojnije u odnosu na vežbe koje Vojska Srbije sprovodi sa drugim zemljama, vežbe sa oružanim snagama Ruske Federacije prevazilaze sve druge po kvalitetu i doprinosu podizanju odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije.

  • Ne samo da se na ovim vežbama dokazuje da su pripadnici Vojske Srbije potpuno ovladali svim znanjima i veštinama potrebnim da uspešno izvršavaju sve zadatke u odbrani svoje zemlje, već je došlo do izuzetne razmene iskustava i upoznavanja sa najsavremenijim sredstvima, od kojih neka uskoro ulaze u naoružanje Vojske Srbije. I ne samo da su pripadnici 250. raketne brigade prošli obuku i dejstvovali na poligonu, oni su imali i mogućnost da iz prve ruke saznaju sve o iskustvima njihovih kolega iz Ruske Federacije, odnosno od onih koji su ovaj sistem ispitali u realnim borbenim uslovima – ističe Jokanović.

Izvori navode da će ruski sistemi S-400 i “Pancir-S” po završetku vojne vežbe “Slovenski štit 2019” biti vraćeni u Rusiju.

Add Comment