Uvodi se velika promena! Naši građani će od januara putovati pod drugačijim okolnostima!

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u oktobru će doneti dva pravilnika koji bi trebalo da regulišu rad turističkih agencija, a koji će stupiti na snagu u januaru, a sve kako bi se obezbedila veća zaštita domaćih putnika i turista, kaže za „Alo!“ ministar Rasim Ljajić.

Ljajić podseća da je Zakon o turizmu usvojen u martu ove godine i napominje da će novi pravilnici bliže regulisati tu oblast, posebno kad je reč o radu agencija, licenciranju, aktiviranju garancija i drugom.

On ističe da će prema tim pravilnicima turističke agencije biti podeljene u četiri kategorije i svaka kategorija će imati različit iznos garancija putovanja i potrebnog depozita.

Od sredine sledeće godine e-turizam

Ljajić navodi da će sredinom sledeće godine u primeni biti e-turizam.

  • Reč je o programu koji će nam omogućiti da imamo realnu sliku kad je reč o broju ugostitelja i turista. Pomoću tog programa ugostitelji će elektronski moći da podnesu zahtev za kategorizaciju, plaćaju boravišnu taksu i drugo – dodaje Ljajić.
  • Agencije će donošenjem novih pravilnika biti podeljene u četiri grupe ili kategorije i to – prva grupa do 1.000 putnika, druga od 1.000 do 5.000 putnika, treća od 5.000 do 10.000, a četvrta više od 10.000 putnika. Grupa do 1.000 putnika plaćaće manji iznos osiguranja u odnosu na druge. U narednim danima ostaje nam da utvrdimo tačne iznose za svaku kategoriju – navodi on.

Kad je reč o iznosu depozita koji će agencije obavezno prilagati, i taj depozit će zavisiti od kategorije.

  • Za agencije iz prve grupe radi se o iznosu od 2.500 evra, iz druge o 5.000 evra, iz treće o 7.500 evra, a iz četvrte o 10.000 evra – ističe Ljajić.

Ministar ističe da je sa osiguravajućim kućama i agencijama ugovoreno da se napravi softversko rešenje koje će putnicima omogućiti da u svakom trenutku mogu da provere da li imaju garanciju putovanja, odnosno da li su osigurani.

  • To znači da će putnik, ukoliko dođe do neke nepredviđene situacije, moći da traži i dobije povraćaj sredstava – navodi Ljajić.

On navodi da je usvajanje Zakona o turizmu značajno doprinelo da ova godina u odnosu na prethodne bude daleko mirnija.

  • Samo ove godine, mi smo za osam meseci uzeli licence od šest agencija, što je upola manje nego prethodnih godina. Takođe, imali smo samo jedno otkazivanje putovanja od strane jedne agencije, a samo 2018. imali smo pet velikih slučajeva sa velikim brojem putnika, pa smo onda jedva uspevali da preko osiguravajućih kuća naplatimo deo sredstava – navodi ministar.

Alo.rs

Loading...

Add Comment