ŠOK! DOLAZI DO OGROMNIH PROMENA CENA GORIVA! Evo koliko ĆE KOŠTATI litar BENZINA krajem NOVEMBRA!

Cene goriva u Srbiji pašće do kraja novembra za pet do šest dinara u odnosu na početak meseca, zbog pojeftinjenja barela nafte u svetu. Tako će benzin sa 158 pasti na 152 dinara, a dizel sa 171 na 166 dinara
Vlasnik kompanije “Knez Petrol” Srđan Knežević otkrio je za Informer da je, zbog pada cena barela sirove nafte na svetskom tržištu, benzin u prethodne dve nedelje već pojeftinio i da će se taj trend nastaviti do kraja meseca.

– Cena sirove nafte je sada u padu svuda u svetu i zbog toga je benzin u prethodne dve nedelje pojeftinio tri dinara po litru, sa 158 na 155,2 dinara, dok je cena dizela u istom periodu smanjena za dva dinara, sa 170,9 na 168,9 dinara. Ovaj trend će se nastaviti i očekujemo da sledeće nedelje i benzin i dizel pojeftine za još dinar po litru, a do kraja meseca za dodatnih 1,5 dinara po litru. Kada se sve sabere, benzin će na početku decembra biti blizu šest dinara po litru jeftiniji nego što je bio krajem oktobra, a dizel oko pet dinara – objasnio nam je Knežević i najavio da bi jesenje kiše i porast nivoa Dunava mogli dovesti i do novih pojeftinjenja goriva u našoj zemlji.

Vratiti cene na početak
Predsednik kompanije “Nafta” a. d. Nebojša Atanacković smatra da bi, ukoliko cena sirove nafte nastavi da pada, a nivo Dunava poraste, pumpadžije morale da vrate cene benzina i dizela na onaj nivo na kom su bile pre svih poskupljenja.
– To je jedini pošten potez, jer ako im je skok cene barela i nizak nivo Dunava bio razlog za poskupljenje benzina i dizela, onda bi sa vraćanjem stanja u normalu trebalo da se vrate i stare cene. Zato je neophodno da se napravi pritisak na naftne kompanije jer gorivo u Srbiji nije poskupelo 2,3 dinara, koliko oni sad spuštaju cenu, nego znatno više – kategoričan je bio Atanacković.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović istakao je da će se trend pada cene goriva nastaviti, jer na svetskom tržištu trenutno postoji višak nafte i ponuda je veća od potražnje.

– Nafta je na svetskom tržištu poskupela pre šest meseci kada je Amerika najavila sankcije Iranu, jer se pretpostavljalo da ta zemlja više neće moći da izvozi naftu i da će doći do manjka nafte na tržištu. Međutim, kada su pre neki dan te sankcije stupile na snagu, ispostavilo se da neće doći do dodatnog skoka cene sirove nafte jer Iran i dalje prodaje svoju naftu Kini i Indiji. Pošto Srbija čak 85 odsto nafte i goriva uvozi, pad cene na svetskoj berzi utiče i na pojeftinjenje benzina i dizela na pumpama – konstatovao je Mićović.

Informer.rs

Loading...

Add Comment