OVOGA SMO SE PLAŠILI! Albanci PREKIDAJU dijalog , dolazi do INTERVENCIJE SAD-a i EU! Šta nas to ČEKA!

Potpredsednik kosovske Skupštine Džavit Haljiti smatra da bi SAD i Evropska unija trebalo da spreme finalni sporazum Beograda i Prištine jer sadašnji politički pristup nikada neće dovesti do dogovora dve strane.

On je to rekao uz tvrdnju da sadašnji politički pristup nikada neće dovesti do potpisivanja sporazuma između Beograda i Prištine, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Govoreći o ideji pripajanja Kosovu takozvane Preševske doline na jugu centralne Srbije, Haljiti kaže da je ona zastarela.

– Referendum na Kosovu o ujedinjenju Preševa, Medveđe i Bujanovca s Kosovom je nepotreban, jer su trenutno to područja unutar Srbije. Oni mogu da traže referendum po srpskim zakonima koji bi trebalo da se održi na celoj teritoriji Srbije, i bio bi neuspešan. Što se tiče ovih pitanja, ja sam za racionalniju politiku – rekao je Haljiti.

Srbija i Kosovo su daleko od sveobuhvatnog mirovnog rešenja, uprkos spremnosti za razgovor o eventualnoj razmeni teritorija u cilju rešavanja kosovskog pitanja, kaže premijerka Ana Brnabić za „Fajnenšel tajms“.

Razmena teritorija, čak i kad bi bila dogovorena, ne bi bila dovoljna za sporazum o miru, upozorila je ona.

„Pandorina kutija je otvorena pre tačno 10 godina, kada su zemlje priznale nezavisnost Kosova. Ono što pokušavamo da uradimo je da zatvorimo tu Pandorinu kutiju. Ne možete da kažete da smo pre 10 godina bili spremni da menjamo granice, a da danas ne možemo da razgovaramo o promeni granica“, rekla je Brnabić za britanski list tokom nedavnog boravka u Oksordu.

(Tanjug)

Add Comment