VEST KOJA JE ŠOKIRALA SRBIJU! Zbog RUSA , Srbija će ostati bez HILANDARA! Srbi neće moći da odu NA SVETU GORU!

Vaseljenska patrijaršija ukoliko se SPC prikloni Moskvi može da donese drakonske mere, pa čak i da se srpskim vernicima zabrani poseta manastiru Hilandar.Prema mišljenjima pojedinih analitičara, Srpska pravoslavna crkva da bi zadržala važno nasleđe moraće da “sedi na dve stolice”.

Raskol! Posle ove odluke vaseljenskog patrijarha nema nazad: Šta čeka Srpsku pravoslavnu crkvu

Carigradska patrijaršija saopštila je u četvrtak da će započeti proces davanja nezavisnosti crkvi u Ukrajini u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu.Patrijarh ruski Kiril prekinuo je u utorak sve kontakte sa Vaseljenskom patrijaršijom i istovremeno ruskim vernicim zabranio da ubuduće odlaze na Svetu Goru, da se mole i pričešćuju.

Zbog raskola, ukoliko se Srbija potpuno prikloni Moskvi mogao bi da dovede i do toga da Srbima bude zabranjena poseta manastiru Hilandar, jer je Sveta Gora pod jurisdikcijom Carigrada.

Verski analitičar Željko Injac podsetio je da SPC, trenutno, ali i kroz viševekovnu istoriju balansira između Moskve i Carigrada.

– Ako bi SPC potpuno stala na stranu Moskovske patrijaršije, onda bi se i ona priključila raskolu. Zasada SPC balansira. U slučaju da se ipak potpuno prikloni Moskvi, onda je raskol sa Carigradom neizbežan, a pošto je Sveta Gora pod jurisdikcijom Carigrada, to bi značilo da SPC gubi ingerencije na tlu Svete Gore. Nije stvar samo da li će Srbi ići na Hilandar, nego i šta bi bilo sa njim samim! Međutim, nemojte zaboraviti, postoji mogućnost i da Sveta Gora otkaže poslušnost Carigradu – priča Injac.

Foto ilustracija: Telegraf, Shutterstock
– Ako Vaseljenska patrijaršija nastavi da deluje van kanona i ako oni počnu da prihvataju crnogorsku, makedonsku, pa čak i hrvatsku pravoslavnu crkvu, tada ćemo biti primorani da prekinemo odnose sa njima. Tek tada može da dođe do zabrana i srpski vernici više neće imati dozvolu da uđu na Hilandar – napominje analitičar Stevica Deđanski za “Informer”.

Nasuprot njegovom mišljenju, teolog Miloš Stojković, koji je poverenik igumana Hilandara, tvrdi da ovaj raskol neće uticati na status i položaj našeg manastira i naših vernika.

– Stav ruske crkve jeste da njihov manastir Pantelejmon na Atosu treba da podrži stav ruske crkve. Oni e pozvati ruske vernike da se duhovno ne sjedinjuju sa pripadnicima Vaseljenske patrijaršije. Rusi koji dolaze na Svetu Goru neće više moći da se pričešćuju u Pantelejmonu i drugim manastirima. SPC je podržala ruski stav, ali nije zauzela stav da Srbi koji dođu na Svetu Goru ne mogu da se pričeste. Hilandar sa svim tim nema nikakve veze. Odluka patrijara Kirila odnosi se isključivo na Ruse i ruske manastire – objašnjva Stojković.

(Telegraf.rs)

Loading...

Add Comment