Vozači ČUVAJTE SE , ove nedelje pojačane KONTROLE a POSEBNO ZBOG ove stvari , ako vas uhvate NAGRABUSILI STE!

Tokom ove nedelje pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, vršiće pojačanu kontrolu vozača teretnih vozila i autobusa.

Kako je najavljeno, saobraćajna policija će, u cilju smanjenja stradanja vozača i putnika u saobraćaju, vršiti pojačanu kontrolu pravilne upotrebe tahografa i poštovanja propisa vezanih za vreme upravljanja vozilom. Pojačana kontrola sprovodi su u okviru akcije međunarodne organizacije TISPOL.

Prema vozačima kod kojih se otkriju prekršaji vezani za vreme upravljanja vozilom, nepropisno korišćenje pauza i odmora, kao i prekršaji vezani za tahografe, njihovu zloupotrebu i neposedovanje odgovarajuće dokumentacije, biće preduzete mere propisane Zakonom o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima i AETR sporazumom.

Saobraćajna policija tokom ove akcije pojačano će kontrolisati i prekršaje vezane za vožnju pod dejstvom alkohola i psiho-aktivnih supstanci, kao i nepropisnog korišćenja telefona u toku vožnje.

Akcija će se od danas do 21. oktobra sprovoditi u 32 države, koje sarađuju u okviru međunarodne organizacije TISPOL.

Pošto je to očigledan dokaz da represivne mere daju rezultat, u saobraćajnoj policiji su odlučili da pooštre kontrolu korišćenja dečjih sedišta i pojaseva na zadnjem sedištu. Pogotovo što poražavajuća statistika pokazuje da se svega dva od 10 mališana u Srbiji voze u auto-sedištu, a da tek svaki deseti putnik koristi pojas na zadnjem sedištu.

– Kontrolu korišćenja dečjih sedišta i pojaseva na zadnjem sedištu obavljaće policajci na motorima i presretači na autoputu, na naplatnim rampama, u blizini vrtića i škola. Takođe, na naplatnim rampama policajci će pešice prolaziti pored vozila u koloni i kontrolisati da li su mališani u dečjim sedištima i vezani. Kazna za nevezano dete u vozilu iznosi 10.000 dinara i snosi je vozač. To će biti kontinuirana akcija, a ne kratkoročna – naglašavaju u saobraćajnoj policiji.

Blic.rs

Add Comment