ALEKSNDAR VUČIĆ OŠTRO U AUSTRIJI! Ovo niko nije očekivao da će da KAŽE!

Da Srbija prizna Kosovo, a ne dobije ništa – to se neće dogoditi ni za 100 godina. A zamrznuti konflikt nije rešenje. Jednog dana će se odmrznuti i onda imamo rat, a niko valjda ne želi rat…

Istorijski dogovor Srba i Albanaca rešio bi sukob i problem koji na Balkanu postoji već dva veka. Ako do toga ne dođe, ako ostavimo budućim naraštajima zamrznuti konflikt, on će se jednog dana sasvim sigurno pretvoriti u novi krvavi rat koji bi lako mogao da celu Evropu gurne u haos, upozorio je proteklog vikenda predsednik Srbije Aleksandar Vučić u austrijskom Alpbahu, gde je održan Evropski forum “Nove perspektive proširenja EU”.

Šef naše države rekao je da je potrebno što pre pronaći rešenje koje ne bi bilo jednostrano i koje bi uvažilo i srpske interese. On je naglasio da nikada i nipošto neće dozvoliti da Albanci dobiju sve, a da Srbija i Srbi izgube sve i budu poniženi.

Otimanje teritorije

Predsednik Aleksandar Vučić je naveo da postoje dva viđenja

Srbiju neće ponižavati

Dogovor će, ako ga bude, biti težak, ali sigurno ne može da bude ponižavajući za Srbe, kao što bi to neki hteli danas

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

sadašnjeg stanja odnosa Beograda i Prištine.

– Jedno je da je Kosovo nezavisna država koju podržava pola sveta, a drugo da je Kosovo deo Srbije iza kojeg stoji druga polovina sveta, pet članica EU i brojne zemlje istoka, Azije, Afrike… Zato treba naći rešenje koje ne bi bilo jednostrano, koje bi bilo bolno za obe strane, jer to onda znači da svi mogu biti pomalo zadovoljni i nezadovoljni. Ukoliko ne nađemo to rešenje, pitam onda sve one koji nas svakodnevno uče lekcijama, šta treba da uradimo?! Da Srbija prizna Kosovo, a ne dobije ništa, to se neće dogoditi ni narednih 100 godina! A ako misle da zamrznuti konflikt može trajati stalno, e pa neće. Jednog dana će se odmrznuti i onda imamo rat, a niko valjda ne želi rat… – poručio je Vučić. Kako je rekao, naša zemlja i on lično nikada neće dozvoliti da se Srbiji nešto ponovo otima.

– Danas je većinski stav u međunarodnoj zajednici da su granice Kosova rešene i da je jedino rešenje da se Srbiji otme teritorija. Sve se svodi na to da je rešenje ono koje je nametnuto 2008. godine. Suština je: Izgubili ste Kosovo u celini, ne pokušavajte da dobijete bilo šta, ukoliko pokušate, vi ste loši momci i sprečićemo vas u tome. E pa neće biti tako! I šta ćete sada? Je l’ ćete da čekate nekog drugog na vlasti u Srbiji koji će tako nešto da prihvati? To se neće desiti… – istakao je Vučić, dodajući da je pesimista jer zainteresovane strane imaju različite stavove.

Vučić provokatoru: Moju familiju su proterali iz Bosne i spalili su nam sve

Predsednik Vučić je tokom debate na Evropskom forumu u Alpbahu morao da uđe u verbalni okršaj sa učesnikom koji je pokušao da Srbiju i Srbe proglasi jedinim krivcem za sukobe devedesetih. Na početku panela, uvodničar i predstavnik evropskih NVO Adnan Ćerimagić kazao je kako je rođen u Doboju i da je krivicom Srba njegova porodica mnogo pretrpela.

Na ove njegove reči reagovao je Vučić:

– Ovde je rečeno nešto uz okrivljavanje Srba i Srbije za događaje u bivšoj Jugoslaviji, nešto sa čime smo suočeni proteklih 20 godina… Ne treba se igrati emocijama. Ja sam evo sin izbeglice iz Bosne. Moj otac je slučajno rođen blizu Beograda, a nije nikada upoznao svog oca, jer su ga ubili hrvatski nacisti, ustaše, u Bosni, kao i brojne druge članove njegove porodice. Početkom oktobra 1992. kuće porodice Vučić nedaleko od Bugojna spalili su oni koji su želeli da proteraju sve Srbe iz tog dela Bosne. Ne žudim da vidim nove takve slučajeve, bilo Adnana ili mog oca, želimo da učinimo sve da izbegnemo nove sukobe i ratove….

– Dogovor će, ako ga bude, biti težak, ali sigurno ne može da bude ponižavajući za Srbe kao što bi to neki hteli danas. Hoćemo budućnost, ali nećemo da Srbi budu poniženi i da budu gubitnici. Mir između Srba i Albanaca jeste nešto na čemu radimo. Imali smo strašan broj sukoba. Nadam se i kažem da je želja srpskog naroda da dođemo do održivog mira… – naveo je Vučić.

Bez mira ništa ne vredi

Srpski predsednik je objasnio da bi srpsko-albanski dogovor doveo i do stabilnosti i ekonomskog prosperiteta celog regiona.

– Tek posle dogovora Srba i Albanaca mogli bismo da kažemo da imamo miran i stabilan region, koji je najbolje mesto za ulaganje. U ekonomiji smo puno uradili, imamo suficit u budžetu već tri godine, smanjili smo javni dug i treća smo zemlja u Evropi po ekonomskom rastu u prvoj polovini ove godine. To su sve dobre vesti i nešto čime možemo da se ponosimo, ali one ne znače ništa ako ne možemo da očuvamo mir i stabilnost u regionu – zaključio je predsednik.

Loading...

Add Comment