ZAPAD OVO NE SME DA POKAŽE GRAĐANIMA! Rusi objavili NEVEROVATNE podatke! ŠOK!

 TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA: 

 TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA: 

Gasprom vidi velike izglede za ruski gas na azijskom tržištu, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora ruske kompanije Aleksej Miler.

Svesni smo da je azijsko tržište trenutno najdinamičnije tržište na svetu. Obim potrošnje raste i vidimo veoma velike izglede za ruski gas na ovom tržištu – rekao je Miler za TV kanal Rusija 1.

Izvoz gasa u Kinu preko gasovoda Snaga Sibira prošle godine je iznosio 15,4 milijarde kubnih metara, prenose RIA Novosti. Kako projekat napreduje, planirano je da se godišnje povećava obim isporuka do projektovanog godišnjeg kapaciteta od 38 milijardi kubnih metara godišnje do 2025. godine.

Razvoj „kineskog vektora“ povezan je i sa trasom izgradnje gasovoda Snaga Sibira 2 kroz Mongoliju za 50 milijardi kubnih metara godišnje, a na projektu se radi. Pored toga, početkom februara 2022. godine kompanija je potpisala dugoročni ugovor sa Kineskom nacionalnom kompanijom za naftu i gas za izvoz 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje preko dalekoistočne rute.

Krajem januara Rusija i Kina potpisale su međuvladin sporazum o ovoj ruti, dokument tek treba da bude ratifikovan. Tokom proteklih 30 godina, od 1993, potrošnja gasa u svetu se skoro udvostručila.

Više od trećine (35%) rasta su činile zemlje Azijsko-pacifičkog regiona. Očekuje se da će u narednih 20 godina globalna potrošnja gasa nastaviti da raste i do 2040. godine može premašiti nivo iz 2022. godine za oko 20 odsto. Više od polovine rasta obezbediće azijsko-pacifičke zemlje, a Kina će biti glavni centar razvoja.

Add Comment