OGLASILI SE IZ PIO FONDA: Imaju važno OBAVEŠTENJE za sve PENZIONERE

 TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA: 

 TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA: 

Jelica Timotijević, direktorka Sektora za odnose sa javnošću Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO Fond), izjavila je za Radio Beograd 1, u emisiji „Doživeti stotu“, da će penzije i u ovoj godini biti redovne, sigurne i stabilne, kao i da u PIO Fondu ima dovoljno sredstava za te prinadležnosti.

Kako prenosi RTS, ona je naglasila da će januarska penzija biti veća za 12,1 odsto, kao i novčana pomoć za negu drugog lica i iznosiće 24.696 dinara.

Najniža penzija u Srbiji biće 20.631, a najviša 190.023 dinara. Najniža poljoprivredna penzija sa januarskim čekom iznosiće 16.220 dinara. I nadoknada za pogrebne troškove osiguranika je uvećana i sada je 56.858 dinara.

Kao i prethodnih nekoliko godina, i od 1. januara 2023, granica za odlazak u starosnu penziju za žene biće podignuta za dva meseca, pa će moći da se penzionišu sa 63 i po godine. Za muškarce, međutim, nema promena i oni u starosnu penziju odlaze kao i do sada sa 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Porodična penzija i vanbračnim partnerima.

Kada je reč o pravu na porodičnu penziju, Jelica Timotijević je podsetila da to pravo pored bračne i vanbračne dece, i bračnih supružnika, od 2018. godine imaju i partneri iz vanbračne zajednice pod uslovom da je ta zajednica trajala najmanje tri godine ili da partneri imaju zajedničko dete.

„Taj uslov zahteva i godine života – 53 godine za žene i 58 godina za muškarce. U toj situaciji, podnosilac zahteva (udovac ili udovica) dostavlja dokaz da je postojala vanbračna zajednica. To se postiže u vanparničnom sudskom postupku, uz svedoke, ili na posredan način.

Kada utvrdi sve dokaze, sud donosi konačnu odluku (rešenje) o postojanju vanbračne zajednice, dostavlja je PIO Fondu i tako se ostvaruje pravo na porodičnu penziju. Po Pravilniku PIO Fonda udovac ili udovica sa stečenom porodičnom penzijom može kasnije da zasnuje novu bračnu ili vanbračnu zajednicu, ali zbog toga ne gubi prethodno stečeno pravo na porodičnu penziju. Takođe, ukoliko im premine i drugi partner, imaju pravo da naslede njegovu/njenu penziju ukoliko je veća od prethodne porodične penzije“, precizirala je Timotijevićeva i dodala da pravo na pomoć i negu drugog lica imaju korisnici svih vrsta penzija bez obzira na njenu visinu.

„To su osobe koje ne mogu samostalno da se kreću, da održavaju ličnu higijenu, da se samostalno hrane. Zatim osiguranici na dijalizi, slepa i slabovida lica sa visokim stepenom oštećenja vida, kao i dementne osobe u poodmakloj fazi bolesti. Dakle, oni koji su potpuno zavisni od pomoći drugog lica“.

Nadoknada za telesno oštećenje.

Pravo na pomoć i negu drugog lica nije isto što i pravo na novčanu nadoknadu za telesno oštećenje. Ako je taj vid oštećenja posledica povrede na radu ili profesionalnog oboljenja, osiguranik ima pravo na novčanu nadoknadu za telesno oštećenje koje sada iznosi 10.290 dinara mesečno. Ako je telesno oštećenje posledica bolesti ili povrede van rada, onda se utvrđuje procenat telesnog oštećenja, ali korisnik nema pravo na novčanu naknadu iz PIO Fonda.

„Ukoliko je telesno oštećenje 100 odsto, korisnik ima pravo na uvećanu novčanu negu i pomoć, ali preko centra za socijalni rad. Tada PIO Fond, po službenoj dužnosti, prosleđuje rešenje centru za cocijalni rad i korisnik, osim naknade za pomoć i negu drugog lica koju prima preko PIO Fonda, na osnovu telesnog oštećenja ostvaruje i pravo na uvećanu negu preko centra za socijalni rad“, istakla je direktorka Sektora za odnose sa javnošću PIO Fonda Jelica Timotijević.

Besplatan banjski oporavak.

Najavila je da očekuje da će u februaru biti raspisan javni poziv za besplatan desetodnevni banjski oporavak penzionera koji imaju penziju ispod prosečne visine (oko 30.000 dinara).

Osiguranici mogu da konkurišu u udruženjima penzionera u mestu prebivališta. Imaju pravo da na „listi želja“ navedu tri banje u koje žele da borave i za to im je potrebna minimalna dokumentacija.

Pravo na banjski oporavak se može iskoristiti samo jedanput tokom penzionerskog života, zaključila je direktorka Sektora za odnose sa javnošću Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO Fond) Jelica Timotijević u intervjuu za Prvi program Radio Beograda.

Add Comment