Spomenik Bati Živojinoviću RAZBESNEO LJUDE: Niko ne veruje da je to on, kako se vama čini?! (FOTO)

Rad vajara Ranka Đankovića i umetničke livnice „Braća Jeremić“, izrađen je u prirodnoj veličini i predstavlja Batu Živojinovića (1933-2016) u srpskoj narodnoj nošnji kako sedi na klupi. Spomenik je svečano otvoren u petak, tokom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

I dok je sinu proslavljenog Valtera bilo milo što je njegov otac konačno dobio spomenik, na društvenim mrežama ljudi ostavljaju besne komentare pišući kako lik i izgled nikako ne odgovaraju proslavljenom glumcu.

Oduševljen sam. Mislim da su vajar Ranko Đanković i livnica „Jeremić“ napravili pun pogodak sa ovom skulpturom. Drago mi je što je u srpskoj narodnoj nošnji, jer on potiče iz tog kraja, od Koraćice do Sopota nema ni 10 kilometara. Nije klasičan spomenik, nego sedi na klupi i pruža mogućnost da se pored njega slikaju svi koji žele.

Nekima će ubuduće biti i šifra za sastajanje: „Vidimo se kod Bate“. I kada bude „Sofest“, on će na samom ulazu u festivalsku dvoranu sve glumce dočekivati, pozdravljati, ispraćati…“, rekao je njegov sin Miljko za portal „Novosti“.

A na Tviteru… Uvrede na račun autora, te i nagađanje na koga spomenik Valteru nalikuje, njemu ili nekom fiktivnom liku ili poznatom sportisti.

„‘Spomenik’ Bati Živojinoviću… izliveni midžet u opancima, a ne gorostas našeg glumišta, u punom sjaju… pa kako vas nije bar malo sramota, *ebene neznalice odvratne…“, napisao je Smiljan Banjac.

Drugi tviteraš je podsetio na pređašnje slučajeve spomenika poznatim i istorijskim ličnostima koji su zbog svog izgleda pravili buru u javnosti; „Stefan Nemanja liči na Gandalfa, Sibinjanin Janko u Zemunu liči na Diznijevog Ser Žileta, Bata na Hobita u opancima…“.

Sledeći je napisao; „Kao da mu je neko pravio bistu, neko drugi noge a neko treći sve to zalemio…“. Na njega se nadovezao jedan tviteraš sa rečenicom kako spomenik Bati više liči na Miloša Šestića, bivšeg proslavljenog fudbalera Crvene zvezde.

Add Comment