IZNENAĐENJE ZA UKRAJINCE Putin bi mogao da napadne tamo gde se najmanje očekuje

Rat u Ukrajini daleko je od kraja. Najveća pretnja Ukrajini dolazi sa severozapada, a ne sa severa ili istoka – upozorava Danijel L. Dejvis, bivši potpukovnik armije SAD, a sada urednik portala 19FortyFive.

„Kada je u februaru izbio rat, ukrajinske trupe u Donbasu bile su prvenstveno orijentisane na istok, na svojim dobro utvrđenim odbrambenim pozicijama, spremne za frontalni napad Rusije. Upravo to su i dobile. Mentalno, Ukrajina je bila spremna za napad i pokazao neverovatnu hrabrost i upornost pod ogromnom ruskom raketnom i artiljerijskom vatrom.

Ukrajina je polako popuštala, ali su napadači platili visoku cenu za svoje napredovanje. Ovo je konačno zaustavilo ruski napad. Ukrajina je sada ponovo pripremila svoje trupe za frontalni napad od sa istoka ili sa severa (iz Belorusije) ka Kijevu. Zelenski je već premestio neke trupe da zaštiti prestonicu od još jednog ruskog upada koji dolazi sa beloruske granice“, piše Dejvis.

Ipak, tvrdi da je veliko pitanje gde će se desiti sledeći ruski udar. „Ako Putin ponovi metod koji je koristio u Donbasu i u suštini ponovo pokuša da krene ka Kijevu, on rizikuje da će njegova vojska ponovo biti zaustavljena, pa čak i poražena posle stalnih i nemilosrdnih napada ukrajinskih snaga. Baš kao u februaru.

Ukrajinska vojska je uverena u svoju sposobnost da odbije još jedan ruski napad na Kijev. Ali šta ako Putin ne ponovi svoje greške i napadne negde gde Zelenski ne očekuje? – pita se bivši američki oficir.

“Pošto je Rusija odavno uništila većinu ukrajinskih kapaciteta za proizvodnju vojne opreme i municije, Kijev je u potpunosti zavisan od neprekidnog toka snabdevanja sa Zapada. Ako Putin prepozna ovu ranjivost, mogao bi da pregrupiše svoje snage u Belorusiji, ali ovog puta potpuno zaobiđe Kijev i udar ka zapadnim granicama Ukrajine.Najveća opasnost za Ukrajinu predstavljalo bi rusko napredovanje preko Lucka do Lavova, sa krajnjim ciljem presecanja gotovo svih puteva snabdevanja sa Zapada. Onog trenutka kada ukrajinski generali shvate da Rusija udara na na samom zapadu Ukrajine, bilo bi gotovo nemoguće da na vreme pomere vaše trupe“.

U tom slučaju, sa presečenim putevima iz Poljske, Ukrajina praktično ne bi imala načina da održi svoje ratne napore više od nekoliko meseci. Jedini drugi put kojim bi Zapad mogao da isporuči ratni materijal bio bi preko Karpata duž slovačke i rumunske granice – ali to je izuzetno težak i ograničen put snabdevanja. Ukrajinske snage u Donbasu uskoro bi bile bez artiljerijske municije i raketa za svoje HIMARS sisteme, ali i bez priliva novih oklopnih vozila.

Ukrajina mora biti spremna da se suoči sa neprijateljem koji uči na svojim greškama i koji se može pokazati jačim i okretnijim u narednim bitkama. Bez obzira na svu trenutnu euforiju na Zapadu zbog nedavnog uspeha Ukrajine, Ukrajina se i dalje suočava sa neprijateljem sa nizom strateških prednosti – zaključuje Danijel L. Dejvis.

Add Comment