POJAVILA SE “LOPOVSKA ŠKOLJKA” NA SRPSKIM PIJACAMA! Ova jaja SVI kupujemo, a iza njih stoji PREVARA VEKA (VIDEO)

Da se srpski seljaci na pijacama dovijaju na razne načine kako bi svoje proizvode prodali i otišli kući mirne glave, dobro nam je poznato i poštujemo to.

Iako nam je džep na pijaci često na udaru sitnih caka pijačnih prodavca i neretko budemo malo i prevareni, jasno nam je u kakvoj smo trenutno situaciju svi, zato nam je ovaj slučlaj više komičan, nego što nas razljućuje.

Naime, na društvenoj mreži pojavio se snimak “lopovske školjke”, gde je jedan gospodin jasno objasnio o čemu se tu zapravo radi i kako kupci začas postaju “slepe kokoške”.

Cela stvar je u veličini kartona jaja, kako se može videti na snimku, prodavac stavlja jaje u jedan od kartona koje ima i ono naizgled deluje malo, međutim, isto jaje premešta u drugu školjku koja je znatno manja i gle čuda, jaje je od jednom “poraslo” i deluje krupnije i primamljivije, ali i vrednije s obzirom na to da su cene krupnih jaja veće od onih sitnijih.

Dakle, kada kupujete jaja najbolji način da proverite veličinu jeste da ga uzmete prosto u ruke, može da se desi da naletite baš na jednog ovako snalažljivog prodavca i posle će vam đavo biti kriv!

Podsetimo, podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o cenama životnih namirnica, s druge strane, pokazuju skok cena junećeg i svinjskog mesa, a u odnosu na prethodni mesec skuplji je i kajmak.

Od povrća, u prethodnih mesec dana nije se menjala cena krompira, koji je i dalje sa cenom od 100 dinara kilogram najskuplji u Beogradu, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, a najjeftiniji na pijaci u Valjevu gde košta 70 dinara. Pasulj je na pijaci svakog grada pojeftinio, ali kod ovog povrća je najveća razlika u ceni – od najjeftinijeg za 250 dinara u Valjevu, do najskupljeg od 500 dinara kilogram u Novom Pazaru. Slatki kupus je, pak, za deset dinara skuplji nego na početku avgusta, najvišu cenu ima u Pančevu i Sremskoj Mitrovici (80 din/kg), a najnižu u Leskovcu (40 din/kg).

Poskupljenje od prosečnih 20 dinara beleži krastavac, koji je sada najskuplji na pijacama Kragujevca i Subotice (120 din/kg), a najjeftiniji u Valjevu i Kraljevu (60 din/kg). Što se tiče paradajza, njegove cene ostale su na istom nivou kao i početkom avgusta, od 60 dinara za kilogram u Leskovcu do 150 dinara u Sremskoj Mitrovici. Konačno, od povrća, najveći pad cene za mesec dana beleži paprika koja je sa prošlomesečnih rekordnih 300 pala na trenutno najskupljih 180 dinara kilogram u Subotici, dok se najjeftinija prodaje po ceni od 80 dinara u Leskovcu i Vranju.

U kategoriji voća, jabuke nisu menjale cenu, najskuplje su one koje se prodaju na pijacama u Beogradu, Nišu i Sremskoj Mitrovic (120 din/kg), a najjeftinije u Valjevu. Šljive su u proseku skuplje za deset dinara i najvišu cenu imaju takođe u prestonici (160 din/kg), a najnižu u Kraljevu i Leskovcu (50 din/kg). Na pijačnim tezgama ovog meseca pojavilo se i grožđe, koje je trenutno najskuplje u Beogradu po ceni od 320, a najjeftinije u Nišu gde kilogram staje 140 dinara.

Dok se u kategoriji belog mrsa cene sira nisu menjale i on je sa cenom od 600 dinara kilogram i dalje najskuplji u Novom Pazaru, Zaječaru i Zrenjaninu, a najjeftiniji u Valjevu (250 din/kg), najviša cena kajmaka je na početku ovog meseca viša za čak 200 dinara i iznosi 1.700 dinara kilogram u Zaječaru, dok je najniža u Vranju (780 din/kg). Najviša cena kokošijih jaja u odnosu na početak avgusta niža je prosečno za dva dinara, pa su najskuplja u Beogradu, Nišu i Užicu (18 din/kom), a najjeftinija u Valjevu (15 din/kom).

Meso je na početku septembra, kako pokazuju ovi podaci RZS, skuplje i u Srbiji više nema grada gde je juneća rozbratna šnicla jeftinija do 800 dinara. Najjeftiniji kilogram tog mesa od 840 dinara prodaje se u Vranju i Pančevu, a najskuplji u Beogradu po ceni od 1.100, što je skok cene za 100 dinara.

Ni svinjskog vrata i krmenadle nema ispod 600 dinara, što je ovomesečna najniža cena u Valjevu i Leskovcu, dok je najviša od 690 dinara za kilogram, ili 90 dinara više nego pre mesec dana, u Zrenjaninu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Užicu i Kragujevcu. Srećom, cena teletine je mirovala, pa je najskuplja u Nišu i Pančevu (1.500 din/kg), a najjeftinija u Zrenjaninu (900 din/kg).

Pileće meso i ovog meseca po najvišoj ceni plaćaju kupci u Novom Pazaru (470 din/kg) i tu nije bilo promene, dok potrošači u Valjevu, Šapcu i Zaječaru za svežu piletinu treba da izdvoje najmanje novca (300 din/kg), ali opet deset dinara više nego pre mesec dana.

Add Comment