LEDENA ZIMA STIŽE U SRBIJU Evo kada se očekuje veliko zahlađenje nakon letnjih temperatura

Posle kraćeg zahlađenja od sutra osetno toplije uz prolaznu kišu na zapadu, jugozapadu I severu regiona, prognozira meteorolog Marko Čubrilo.

Kako kaže, početkom sledeće nedelje biće prave letnje temperature, a zatim malo svežije, ali i dalje relativno toplo i suvo. Promena sinoptike koja bi nas mogla uvesti u znatno hladniji period počinje da se nazire oko 30.oktobra.

Posle vrlo haldnog jutra tokom dana na zapadu postepeno naoblačenje,a nad ostalim predelima pretežno sunčano i malo toplije u odnosu na juče. U košavskom području umerena, topla, košava, a duž Jadrana jugo. Dnevni maksimum od +14 do +20 stepeni Celzijusa, stoji u prognozi.

Otopljenje će se nastaviti u noći ka suboti i u subotu tokom dana i biće posldica približavanja frontalne zone prostranog ciklona nad zapadnom Evropom. Ispred fronta će dominirati južno, fensko, strujanje tako da će sutra ponegde nad severoistokom i istokom BIH i zapadom Srbije maksimum možda biti i oko +24 stepena Celzijusa.

Nad zapadom regiona veći deo dana oblačan, posle podne i uveče povremeno uz kišu i pljuskove. Padavinska zona će uveče stići do severa BiH, istoka Hrvatske i severa Srbije ali će tamo već biti slabija, dok južnije kiše verovatno i neće biti – piše Čubrilo.

Vreme narednih dana.

U nedelju promenljivo oblačno i relativno toplo uz maksimume od +17 do +22 stepena Celzijusa. Dok će u ponedeljak sa prodorom nove količine suptropskog vazduha biti neobično toplo za ovaj deo godine i maqksimumi bi ponegde mogli biti i oko +27 stepeni Celzijusa, a na suncu i koji stepen više. Vetar će biti južni i jugozapadni – prognozira meteorolog.

Od utorka će nad nama i dalje dominirati anticiklon ali će njegov položaj biti takav da će ka nama strujati manje topao ali i dalje relativno topao vazduh te će sve do narednog vikenda uz uglavnom suvo i sunčano vreme maksimumi biti od +15 do +22 stepena Celzijusa, stoji u prognozi.

Pozicioniranje anticiklona nad zapad Rusije što bi ka nama sa istoka. Pokazatelji posle 30.10. idu ka trendu zahlađenja dok klaster ECMWF-a početkom novembra daje sinoptiku koja bi nam mogla doneti i jače zahlađenje uz hladno strujanje sa istoka Evrope – kaže Čubrilo.

Add Comment