PUTIN PREUZIMA KOMANDU U SVOJE RUKE? Isto to je uradio i HITLER na kraju rata,ruski lider ne može da PRIHVATI OVO?!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je komandantima da će on odrediti strategiju, prenosi Njujork tajms.

Kako navodi NYT, Putin je zabranio povlačenje ruskih snaga sa desne strane Dnjepra, iako bi, sa vojne tačke gledišta, bilo bolje da se te snage povuku i uspostavi odbrambeni položaj na levoj strani, gde je strateška dubina, koja se može koristiti u slučaju slabljenja ukrajinskog napada.kao tačka napada.

Putin nije mogao da prihvati takvu opciju jer bi Herson, grad koji je pao u ruske ruke u prvim danima agresije – gotovo bez otpora i zbog izdaje – bio proglašen porazom, a to bi bilo politički neprihvatljivo za Kremlj. Iako su neki od komandanata tumačili da bi povlačenjem mogli da ostave manji deo snaga na frontu, a deo prebace na linije na istoku, koje su pred gađanjem na području Luganske oblasti. Putin je rekao “ne”. A Hitler je takođe preuzeo komandu na kraju rata, što nije pomoglo, mnogi će reći da se pogoršala situacija.

Povlačenje iz Hersona dovelo bi u pitanje i sprovođenje “referenduma” u toj oblasti, što Moskva vidi kao rešenje koje će odvratiti ukrajinske napade. Upitno, iako Putin takođe preti oružjem za masovno uništenje.

A američki izvori ističu deo Putinovog govora u kojem je rekao da je pristao na predlog Ministarstva odbrane i Generalštaba da se izvrši delimična mobilizacija, što, s jedne strane, stvara poziciju za prebacivanje krivice na Ministar Sergej Šojgu i general Valerij Gerasimov, ali sa druge strane čine ustupke vojsci da bi potom preuzela strateško odlučivanje. To ne može da ispadne dobro jer Putin, šta god da misli o sebi, nije strateg, nema tu sposobnost, loš je taktičar, a za ovih više od 20 godina vlasti pokazao je da samo zna kako iskoristiti priliku koja se ukaže. Tako je munjevito pregledao Krim. Ta sposobnost nema gotovo nikakvu vrednost u ratu, navode izvori.

“U ovom ratu postoji konzistentna neusklađenost između Putinovih političkih ciljeva i vojnih sredstava za njihovo postizanje”, rekao je Majkl Kofman, direktor ruskih studija CNA, istraživačkog instituta za odbranu u Arlingtonu, citira NIT. “U važnim tačkama donošenja odluka, Putin je odugovlačio, odbijajući da prizna stvarnost, sve dok se opcije nisu pretvorile iz loših u gore.

Dodatni problem je što Putinove odluke, koje američki obaveštajni izvori tumače za NYT, jačaju podelu u komandi ruske vojske gde postoje grupe suprotstavljenih mišljenja kada je u pitanju odgovor na ukrajinske vojne uspehe. Jedna grupa smatra da bi trebalo oštro da se suprotstave Putinovim naređenjima pre nego što Ukrajinci probiju njihove sadašnje linije, što se pre svega odnosi na istočni front. Drugi smatraju da treba poštovati uputstva predsednika.

Add Comment