“DA IMAM JOŠ 50 VAGONA I TO BI PRODAO”: Dejan iz Zablaća otkriva za kojim srpskim POVRĆEM vlada OGROMNA POTRAŽNJA

Za vredne poljoprivrednike čačanskog kraja nema odmora. Sada je na red došlo vađenje krompira, a Vučkovići iz sela Zablaće koji ovo povrće gaje na 13 hektara ovih dana imaju pune ruke posla.

Otkupna cena po kilogramu je na nivou prošlogodišnje i iznosi 50 dinara, mada je sada povrtarima dosta teže jer su cene repro materijala višestruko skočile. Ipak, kakva takva računica ipak postoji, a ono što raduje Vučkoviće jeste odlična potražnja za srpskim krompirom.

Prinosi se kreću oko 50 vagona i sve već ima obezbeđen plasman na tržištu, a kolika je potražnja da smo imali još toliko i to bi sve prodali. Ogromna suša i nestašica na svetskom nivou diktiraju potražnju. Cena je mogla biti bolja imajući u vidu poskupljenje svega, ali je mogla biti i gora stoga se ne žalimo. Uz krompir uzgajamo i kupus, stoga se na taj način dovijamo kako bi ostvarili određenu zaradu. Znamo svi koliko je ovaj posao neizvesan i da se nikad ne zna kad će koja poljoprivredna kultura dočekati svojih pet minuta”, rekao je za RINU Dejan.

Vučkovići su na vreme shvatili da moraju biti konkurentni na tržištu, stoga njihova proizvodnja potpomognuta je savremenim tehnologijama. Кomore i skladišta doprinose očuvanju kvaliteta ovog povrća , ali se površine, usled visokih troškova , neće povećavati.

“Ogromna su ulaganja ukoliko bi se odlučili da proširimo površinu pod krompirom, a zarada ipak neizvesna. Ipak, deo naših oranica će uvek biti rezervisan za krompir, tu nema dileme jer je on poput hleba, neophodan na svim trpezama”, dodaje Dejan.

Decenijama unazad se porodično bave proizvodnjom krompira, u poslove su uključeni svi članovi porodice, Dejanovi roditelji, supruga i deca.

“Ovakve teške situacije poput rata korone, velikih suša samo još jednom potvrde da je najpametnija odluka koju smo doneli da svi porodično ostanemo na selu i radimo svoji na svome. Iako mnogi misle da će im možda u nekoj drugoj državi biti bolje, to je velika zabluda. Sve što nam treba priroda nam je već dala za razliku od drugih zemalja koje nemaju ni ovakvu vodu, ni zemljište, ni šumu. Samo su potrebni trud i rad oko njih”, zaključio je ovaj domaćin iz Zablaća.

Add Comment