OD OVOG DATUMA ĆETE MORATI DA PALITE GREJANJE: Izašla detaljna prognoza DO KRAJA ZIME

Proteklih dana jedna od glavnih tema u medijima je predstojeća grejna sezona i da li će Srbija uspeti da nabavi dovoljno energenata kako bi svi građani mogli da se kvalitetno greju tokom zimskog perioda.

Ali, čini se, da nam vreme neće ići u potpunosti na ruku. Iako je nezahvalno prognozirati vreme na ovako dug period, sa meterologom Ivanom Ristićem probali smo da barem okvirno istražimo kakva nas zimska sezona očekuje, i koji su to periodi kada bi mogli da očekujemo veoma niske temperature.

Hladnije vreme, kada će srednja temperatura pasti ispod 12 stepeni Celzijusa, to jest kada grejanje treba da počne očekuje se več tokom treće dekade oktobra. Tokom novembra se ne očekuju neki bitniji toplotni talasi ali ni ekstremno hladni, ali će grejanje biti neophodno zbog dosta tmurnih i hladnih dana – kaže Ristić.

Prema njegovom predviđanju prva dekada decembra bi mogla da ima nekoliko snežnih i ledenih dana, a popuštanje hladnoće će se desiti u drugoj dekadi.

  • S tim što se za kraj decembra i početak nove 2023. godine ponovo vraća zima. Januar hladan povremeno sa snegom, postepeni porast temperatura i najava proleća u drugoj polovini februara – kaže meterolog.

Ristić kažae da će ove godine zbog produženog La Ninja efekta dominira kontinentalna klima tako da će u Rusiji, tj. Sibiru temperature biti veoma niske i sibirski anticiklon imaće veliki uticaj pogotovo na istok Evrope uključujući i Balkan.

Imaćemo dosta košave, tople kada nam dolazi ciklon sa zapada ali i hladne usled prodora hladnog vazduha sa istoka Evrope. Ona će dodatno rashlađivati stanove tako da će ponegde biti potrebno i dogrevanje. Takođe ni snega neće manjkati – izjavio je Ristić.

Ipak, važno je znati da smo razvojem računara i same meteorologije kao nauke trenutno u mogućnosti da damo precizniju prognozu za period od 3 do 5 dana, pa tako treba uzeti sa rezervom i ovu prognozu.

Add Comment