U SRBIJI VLADA POMAMA ZA OVOM NAPRAVOM! Građani smislili način kako da uštede struju

U nameri da smanje mesečne račune za električnu energiju pojedini građani odlučuju se za solarne panele. Poslednjih dana raste interesovanje za njima i kod nas. Proveravali smo prednosti i mane, kao i isplativost ove investicije.

U prvoj polovini godine zabeležen je skok u proizvodnji električne energije iz domaćinstava. Gradjani smatraju da paneli donese ekonomsku dobit, kao i da doprinose očuvanju životne sredine.

Solarni paneli su rešenje da struju dobiju i oni objekti koji nemaju priključak na mrežu. Na porast interesovanja utiče i strah od mogućih restrikcija struje.

Da bi neko domaćinstvo postalo samostalno u proizvodnji i u trošenju električne nergije treba da pričeka oko 3 meseca. Elektroinženjeri tvrde da se čekanje isplati jer solarni paneli štede novac i čuvaju prirodne resurse.

Računica Ministarstva rudarstva i energetike pokazala je da jedan solarni panel od pet kilovata može da proizvede oko 430 kilovat-sati, a da se ugradnja isplati za oko šest godina, dok je rok trajanja panela 25 godina.

To znači da govorimo o uštedama od oko 3.000 dinara na mesečnom nivou na prosečan mesečni račun od oko 3.500 dinara i prosečnu potrošnju od 400 kilovat-sati. Pritom će građani plaćati samo fiksni deo – navode iz resornog ministarstva.

Add Comment