KRAH EVRA, OVO SE NIJE DESILO 20 GODINA Jedan potez Rusije doveo EU valutu do istorijskog minimuma

Kurs evra je pao ispod 0,99 dolara prvi put u poslednjih 20 godina, pošto je Rusija najavila da će zatvoriti svoj glavni gasovod za Evropu na “neodređeno vreme”.

Evro se kretao ispod nivoa od 0,99 kada su evropska tržišta otvorena danas, 5. septembra, trgujući na 0,9893 u odnosu na američki dolar, nešto posle 8 sati po vremenu Londonske berze.

Ranije ovog jutra, jedinstvena valuta je dostigla minimum od oko 0,9881 dolara.

Indeks dolara, koji meri dolar u odnosu na šest glavnih valuta, premašio je novi maksimum u poslednjih 20 godina, nakon što je britanska funta opala zbog straha od snabdevanja energentima. Takođe, japanski jen je oslabio u odnosu na američki dolar.

U petak je ruski snabdevač energijom, Gasprom, rekao da neće nastaviti snabdevanje Nemačke prirodnim gasom kroz ključni gasovod Severni tok 1, a kao razlog je naveo kvar na turbini.

Saopštenje je objavljeno nekoliko sati nakon što je Grupa sedam ekonomskih sila dogovorila plan za uvođenje ograničenja cena ruske nafte. Ta vest dolazi uoči sastanka Evropske centralne banke u četvrtak, kada ekonomisti očekuju da podigne svoju referentnu kamatnu stopu na depozite sa 0 na 0,75 odsto.

“Očekujemo da Rusija poštuje ugovore koje ima, ali čak i ako se naoružavanje energije nastavi ili poveća kao odgovor na naše odluke, mislim da je Evropska unija spremna da reaguje”, rekao je Paolo Đentiloni, evropski komesar za ekonomiju.

Add Comment