Ne fermaju ga, vojnici mu se smeju

Prema nedavnim izveštajima nezavisnih ruskih medija, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je zbog problema na ratištu u Ukrajini završio na marginalnoj poziciji u vođstvu Rusije te Putina o toku rata direktno izveštavaju operativni zapovednici, navodi britansko Ministarstvo odbrane u svom dnevnom izveštaju o stanju u Ukrajini.

“Ruski generali i vojnici s iskustvom s terena verovatno, tokom lošeg napretka na bojnom polju, ismevaju Šojgua zbog njegovog nedelotvornog vođenja toka rata”, piše Ministarstvo.

“Ruski ministar odbrane se dugo borio protiv svoje reputacije o značajnom nedostatku vojnog iskustva, budući da je većinu svoje karijere proveo u građevinskom sektoru i Ministarstvu za vanredne situacije”, dodaje se.

Prema spekulacijama nekih medija, komandanti ruske vojske umesto ruskom ministarstvu odbrane i načelniku Glavnog štaba, zapovednici iz Ukrajine navodno podnose izveštaje direktno Putinu.

Nezavisne ruske novine iStories citiraju izvore iz ruskog Glavnog štaba, koji tvrde da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izgubio Putinovo poverenje.

Izvori tvrde da Putin sada zaobilazi Šojgua i komunicira direktno sa zapovednikom Središnjeg vojnog okruga Aleksandrom Lapinom, koji nadzire središnju vojnu snagu u Ukrajini, i zapovednikom ruskih vazdušnih snaga Sergejem Surovikinom, koji zapoveda južnom vojnom grupom.

Add Comment