ERDOGAN LUPIO ŠAMAR PUTINU: Ovo Rusi nisu OČEKIVALI! Pokazao PRAVO LICE!

 TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA: 

 TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA: 

Na ovogodišnjoj Krimskoj platformi Ukrajina je pokušala mobilisati međunarodnu podršku kako bi vratila Krimsko poluostrvo koje je Rusija anektirala 2014.

“Krim je bio i jest deo Ukrajine, kao što su Gdanjsk ili Lublin deo Poljske, kao što je Nica dio Francuske, Keln deo Nemačke, a Roterdam deo Nizozemske”, rekao je Duda.

Turski predsjednik Recep Tajip Erdoğan, čija zemlja ima dobre odnose i sa Rusijom, takođe je rekao da Krim jasno pripada Ukrajini.

“Vraćanje Krima Ukrajini, čiji je neodvojivi deo, suštinska je potreba s aspekta međunarodnog prava”, rekao je on u videoporuci na drugom samitu Krimske platforme.

Erdogan je kazao da će Ankara nastaviti podržavati Krimsku platformu, koja je uspostavljena za rešavanje pitanja Krima mirnim putem.

“Principijelan stav Turske ima ne samo pravne nego i moralne temelje”, rekao je Erdogan.

Progovorio o problemu krimskih Tatara koje progone Rusi.

Turski predsednik je dodao da je zaštita teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političkog jedinstva Ukrajine od ključne važnosti ne samo za regionalnu već i za globalnu bezbednost i stabilnost.

“Osiguravanje bezbednosti i dobrobiti krimskih Tatara takođe je među prioritetima Turske”, kazao je on, piše Al Džazira.

Erdogan je, takođe, ponovio kako očekuje da će Nariman Dzhelyal, zamenik predsednika Medžlisa krimskih Tatara, i još najmanje 45 drugih krimskih Tatara koje je Rusija pritvorila 2021. godine, biti oslobođeni.

“Krimski Tatari, koji su pretrpeli velike patnje kroz istoriju, bore se za miran život u svojoj domovini”, dodao je Erdogan. Takođe je istakao da će Turska nastaviti s posredničkom ulogom između Rusije i Ukrajine kako bi osigurala mir u regionu.

Želi biti glavni posrednik između Rusije i Ukrajine.

Od početka rata u Ukrajini Erdogan je ostao jedan od retkih evropskih lidera koji je u dobrim odnosima s Putinom. Na području Turske nedugo nakon početka rata održani su i razni pregovori, ali bez uspeha.

Erdogan je i u ponedjeljak kazao kako smatra svojim ciljem da u bliskoj budućnosti organizuje razgovore ruskog šefa države Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, javila je ruska agencija TASS, dok Kijev šalje poruke da Moskva pregovorima želi kupiti vreme.

“Naš cilj je da u bliskoj budućnosti organizujemo sastanak Putina i Zelenskog radi rešavanja krize (u Ukrajini)”, citira TASS jučerašnju poruku Erdogana u Ankari. U međuvremenu, Erdogan je sukob u Ukrajini nazvao “najvažnijom krizom na svetu”, koja ima posledice po Tursku i celo čovječanstvo.

“Turska je učinila sve moguće napore da spreči ovaj rat, a zatim da ga mirno okonča. Zahvaljujući našim naporima bilo je moguće i stvaranje mehanizma za sprečavanje žitne krize”, rekao je Erdogan.

Add Comment