U SRBIJU UVEZEN ŠKART U KOME SE SRBI DAVE! Jedu ga ko ludi, a mogu da obole od toga, JEFTINO IM JE!

U salami najviše ima mašinski separisanog mesa, odnosno samlevenih šija, trtica i leđa sa kostima, kao i ostataka antibiotika, hormona, koksidiostataka i teških metala, a u slaninu se ubrizgavaju aditivi i emulgator.

Salame koje Srbi jedu, proizvode se od najgoreg mesnog otpada – iznutrica, njuški, repova, kože, mlevenih kostiju, sojinog brašna, raznih veštačkih aditiva i boja, a ni slanina, pečenica i šunka nisu boljeg kvaliteta jer se u njuh ubrizgavaju najstrašniji otrovi.

Doktor veterinarske medicine Miroslav Stojšić kaže da se proizvodi koji se u EU koriste isključivo kao hrana za životinje kod nas pakuju kao salame za ljudsku ishranu.

Ako neko prodaje salamu po ceni manjoj od 200 dinara za kilogram, jasno je da u njoj nema ni trunke mesa. U salami najviše ima takozvanog mašinski separisanog mesa (MSM), odnosno samlevenih šija, trtica i leđa sa kostima, kao i ostataka antibiotika, hormona, koksidiostataka i teških metala. Natrpali su živinski, svinjski i goveđi MSM a kriju i podatak da je goveđi MSM zabranjen u celom svetu zbog bolestu ludih krava – rekao je Stojšić za Informer. On tvrdi da je od početka godine u Srbiju uvezeno 5,7 miliona kilograma MSM, iako svi znaju da je mašinski separisano meso najgori mesni škart.

Širok je spektar problema i bolesti koje izazivaju aditivi i emulgatori koji se trpaju u naše mesne prerađevine . Koksidiostatici su jako opasni, oštećuju štitnu žlezdu, i kod dece i kod odraslih. Antibiotici koji se ubacuju u stočnu hranu deponuju se u životinjskim kostima i mišićima. Kada čovek pojede to meso, postaje otporan na određene vrste bakterija – objašnjava Stojšić.

Prema njegovim rečima, nesavesni proizvođači, uspeli su da upropaste i stare srpske specijalitete poput slanine, šunke i pečenice.

U njih se ubrizgava takozvana samalura koja je puna aditiva i emulgatora a koji su veoma štetni po zdravlje. Ali, kada ovako “našpricana” slanina ispeče, teža je barem za 30 odsto, što im je i cilj – tvrdi on.

Add Comment