BORILOVIĆ I MARTINOVIĆ IMAJU JAKU VEZU A TAJNA JE TEK SAD ISPLIVALA NA POVRŠINU: Evo u čemu je ležala VELIKA ISTINA

Ceo region potreslo je masovno ubistvo koje se dogodilo u petak na Cetinju, kada je Vuk Borilović ubio 10 ljudi među kojima i dvoje dece, a od toga dana, pojavljuju se razne verzije ovog tragičnog događaja.

Međutim, jedna od priča jeste i o dubokoj povezanost glavnih aktera, čoveka koji je počinio ubistvo Vuka Borilovića i Miloša Martinovića kom je ubio ženu i decu.

Njihova povezanost je istorijska, isprepletani su plemenskim, kumovskim, komšijskim vezama ali i zajedničkom istorijom koja seže i do Njegoševog “Gorskog vijenca”.

Podsetimo, Borilović je u krvavom pohodu na Cetinju ubio 10 sugrađana, a najpre ženu i decu Miloša Martinovića, jednog od potomaka porodice koja je upravo sa Borilovićima isprepletana.

U zaseoku Martinovića i Borilovića.

Njihova zajednička istorija počinje u zaseoku Gornič, na samo tri kilometra od Nacionalnog parka “Lovćen”, koje pripada plemenu Bajice. Upravo taj drevni zaseok nastanjuju dva bratstva – Martinovići i Borilovići.

  • U plemenu za koje se kaže da je predstavnik državotvornog crnogorskog naroda rodilo se mnogo pametara, vladika, vojskovođa, junaka, heroja. U znamenitoj kući Martinovića rođene su majke svetorodne dinastije Petrović, sv. Petra i kralja Nikole – opisuje se u prošlogodišnjem putopisu na portalu “Radio skale”.

U tekstu se navodi da je isti zaseok iznedrio i Boriloviće, među kojima je i vitez Vuk Borilović o kojem je pisao i Njegoš u “Gorskom vijencu”. Uz pomenutog viteza, čije ime igrom sudbine nosi i masovni ubica sa Cetinja, iz iste porodice ponikao je i mitropolit Visarion Borilović-Bajica.

“Pošto se pričestiše, navrćeše peciva i počeše kolo voditi. A Vladika uljeze u kuću i uvede sa sobom pet Martinovića, Vuka Barilovića i tri njegove sluge za njima uljegoše”, napisao je Njegoš u jednom delu u “Gorskom vijencu”.

“Čuje se grmljavina pušakah niz polje. Pojaha Vladika Danilo hata i izude u polje. Kad eto niz polje pet šest stotinah ljudih. On potrči konja i brže i bolje dođe među njih. Oni se svi oko njega u kolo okupi. Videći vladika pet Martinovićah, Vuka Borilović i tri svoje sluge sve krvave, poče zapitovati”, pisao je Njegoš.

Podsetimo, Borilović je tragičnog dana pozvao Martinovića u 15.30 sati i rekao “Pobio sam i moju i tvoju porodicu”.

  • Na osnovu do sada sprovedenih izviđajnih radnji, uključujući i izjave, odnosno prikupljena obaveštenja proizilazi da je oko 15.30 časova V.B. (34) obavio telefonski razgovor sa drugim licem, čiji identitet za sada, iz razloga zaštite oštećenih i svedoka, nećemo saopštavati, a u kojem je, između ostalog, saopštio da je u svojoj kući lišio života porodicu koja je kod njega stanovala, odnosno dvoje maloletne dece, navela je ranije u saopštenju UP.

Na osnovu nezvaničnih informacija koje su procurile u medije, vreme i opis ovog poziva poklapa se sa pozivom koji je ubica uputio Milošu Martinoviću, ali rečenica koju je izgovorio i dalje navlači veo misterije oko čitavog slučaja.

Naime, Borilović, do tog trenutka nije ni bio u kontaktu ni sa jednim od članova svoje porodice, ni bliže ni dalje, a od svih žrtava u rodbinskim vezama je bio samo sa stricom Goranom Đurišićem kojeg je surovo likvidirao.

Add Comment