Na sat vremena od BEOGRADA nalazi se prava oaza PLAŽA kao u GRČKOJ, ali stići do nje je – avantura

Ledinačko jezero, bisernu oazu na Fruškoj Gori, tokom letnjih meseci posećuje veliki broj turista i mnogi ga smatraju najlepšim prizorom Fruške gore. Međutim, do njega nije baš najlakše stići jer je sakriveno među stenama, a možda vam neće ni dozvoliti da se na njemu kupate jer je ulaz na ovo jezero zvanično zabranjen.

Ali u praksi sve je drugačije.

Naša sagovornica Jovana kaže kako se sa društvom nedavno uputila na Ledinačko jezero, ali su u jednom momentu pomislili da su se izgubili.

„Malo je nezgodno da ga pronađete, mapa ne vodi dobro, tj vodi do jednog dela i onda odatle morate pešaka. Mi smo krenuli da se penjemo i naišli smo na jedan deo gde je spust bio baš nezgodan i zabrinuli smo se. Međutim, posle smo shvatili da smo promašili stazu i da postoji prilaz, ali je malo sakriven.“

Jezero se nalazi iza Starih Ledinaca, a do njega se stiže Fruškogorskim putem. Ako se odlučite za ovu avanturu, čeka vas nekoliko prepreka. Najednom put se račva, teren je prilično uzan i nepristupačan, pa ćete se klackati dok ne stignete. GPS će pokazivati da ste stigli do jezera, a njega nigde, info tabla ne postoji.

Desno od izvora Zvečan se nalazi put, kojim se nekada išlo do jezera, i kapija. Put preko kamenoloma treba zaobići, kaže naša sagovornica, već se držati zelenila.

Dodaje i da na samom prilazu jezeru obično bude neki čuvar. Kažu da je kupanje na jezeru zabranjeno jer je ono u privatnom vlasništvu.

„Kad smo stigli, rekli su nam da je kupanje zabranjeno, Međutim, kao i mnogi drugi, uspeli smo da se nagodimo da nas ipak puste. Napokon, na jezeru nam je bilo prelepo.“

Rekultivacija jezera i njegovo preuređenje u turističke svrhe se do danas nije dogodila, iako su opština Ledinci i Nacionalni park Fruška gora odavno planirali njegovo preuređenje.

Takođe, samo zvanično, zabranjen je i sam prilaz jezeru i slikanje.

A u realnosti, ljudi se na jezeru komotno kupaju, pecaju, slikaju, čak dovode i kućne ljubimce.

U svakom slučaju, oni koji pomisle da idu tamo treba da razmisle isplati li se ta avantura.

Add Comment