UPRAVO JE SAOPŠTEN NAJNOVIJI KURS EVRA: Stupa na snagu od sutra

Zvanični srednji kurs biće sutra 117,3763 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije. Danas je zvanični srednji kurs 117,3821 dinar za evro.

Dinar će prema evru sutra vredeti jednako kao pre mesec dana, a 0,2 odsto više nego godinu dana ranije i na početku ove godine.

Najslabija vrednost dinara prema evropskoj valuti bila je 13. aprila kada je za evro bilo potrebno 117,7627 dinara, dok je dinar prema evru najviše vredeo 29. avgusta kada je za evro bilo potrebno 117,3649 dinara.

Ako protok ruskog gasa bude nastavljen sutra, to će biti dobra vest za kurs evra prema dolaru, i u bliskoj budućnosti evro bi mogao još malo da poraste i da se udalji od pariteta”, kaže Kerol Kong, valutni strateg u Komonvelt banci Australije.

Evro je od početka jula izgubio oko 2,3 posto vrednosti u odnosu na dolar, a prošle nedelje je pao ispod pariteta prvi put u dve decenije nakon podatka o usijanoj inflaciji u SAD i zbog straha od potencijalnog oštrog ekonomskog pada evrozone.

Druge vodeće valute su se oporavile danas u sličnom procentu u ambijentu slabljenja dolara, i pošto centralne banke širom sveta postaju sve agresivnije u svojim naporima da ukrote rastuću inflaciju.

Dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema korpi glavnih rivala, pao je za 0,14 odsto na 106,52 poena, udaljavajući se znatno od 20-godišnjeg maksimuma od 109,29 poena zabeleženog prošle nedelje.

Britanska funta je ojačala za 0,23 procenta na 1,2031 dolar.

Guverner Banke Engleske (BoE) Endrju Bejli rekao je u utorak da će povećanje ključne kamate za 50 baznih poena biti “među opcijama” koje će se razmatrati na sledećem sastanku BoE.

Nasuprot tome, japanski jen je danas oslabio i, prema poslednjim podacima, trguje se na nivou od 138,155 jena za dolar, jer je Banka Japana, kako se čini, odlučna da ostane pri svojoj labavoj monetarnoj politici.

Što se tiče kripto tržišta, bitkoin se stabilizovao na 23.300 dolara, neznatno ispod petonedeljnog maksimuma koji je dostigao u utorak.

Loading...

Add Comment