ORBAN UDARIO NA NJIH NIKAD JAČE, SVE GRMELO! Da li je moguće da je ovo rekao?!

Zajednička energetska platforma bila bi važnija nego ikada, kako zemlje EU ne bi bile međusobno konkurencija – kazao je Nehamer na zajedničkoj konferencij za nobvinare.

Zatražio je od Brisela brže delovanje.

  • Postoje mnoge najave Evropske komisije, ali samo malo primene onoga što je rečeno – konstatovao je austrijski kancelar.

Orban je kritikovao strategiju sankcija EU protiv Rusije kao sredstvo za okončanje rata u Ukrajini.

On je upozorio na opasnost ratne privrede i recesije.

Predložena racionalizacija gasa je prvi znak ratne privrede, smatra Orban.

Naveo je da će, ako se rat uskoro ne završi, doći do recesije sa posledicama masovne nezaposlenosti u Evropi.

Kazao je da se rat na ovaj način ne može pobediti i da je potrebna promena strategije.

  • Bez promene strategije nema mira, a bez mira nećemo rešiti problem, nećemo imati energiju i upašćemo u ratnu privredu – podvukao je mađafrski premijer.

Nehamer je kazao da u osnovi podržava evaluaciju sankcija, ali je ocenio i da je trenutno prerano.

Sankcije će, kaže, pre ili kasnije delovati.

Istovremeno je poručio da je važan princip da sankcije moraju više pogoditi onog protiv kojeg su usmerene, a ne da donose veću štetu onom koji ih je uveo.

  • Zbog toga je stav Austrije jasan, a to je da nije moguć embargo na ruski gas zbog zavisnosti austrijske i nemačke privrede – podvukao je Nehamer.

Istakao je da bi posledice po nemačku privredu povukle Austriju i vodile ka masovnoj nezaposlenosti.

Orban je, komentarišući plan EU za vanrednu situaciju u vezi gasa, rekao da to ne raduje njegovu zemlju, pošto se oduzimaju prava jer je do sada energetika bila u nadležnosti država članica.

  • Evropsko jedinstvo je važno i zato primamo k znanju tu meru i pokušaćemo da je primenimo sa što je moguće manje štete – najavio je Orban.

Što se tiče bilateralnih odnosa, Nehamer je rekao da postoji prijateljstvo dve zemlje, a to podrazu-meva i kritiku kada postoji neslaganje, a Orban je građanima Mađarske poručio da je dobio uveravanje kolege da će Beč i dalje podržavati Budimpeštu.

Ujedno se distancirao od antisemitizma, rekavši da u Mađarskoj postoji nulta tolerancija prema antisemitizmu.

Orban se time osvrnuo na njegovu izjavu od proteklog vikenda u kojoj se izjasnio protiv mešanja rasi, ali i Nemačkoj poručio da ima iskustva sa “gasnim komorama”.

  • Ja sam političar koji je protiv imigracije, i protiv sam većeg broja migranata u našoj zemlji. Jasno sam govorio i ranije da sam za očuvanje naše kulture. U tome se razlikujemo – naglasio je on.

Najavio je da će Mađarska nastaviti da štiti svoje granice, a tako i sprečava da migranti dođu do Austrije, što je u interesu Beča.

Dešava se, kaže, da ponekad ne formuliše najrazumnije.

Orbana su u Beču, ispred sedišta austrijskog kancelara, dočekali demonstranti, koji su, kada je izlazio iz automobila, bučno negodovali.

Add Comment