PROVALJEN PAKLENI PLAN UKRAJINSKIH OBAVEŠTAJACA: Ruskim pilotima za avione prvo ponudili keš, a onda nešto mnogo zlokobnije!

Ruska obaveštajna služba saopštila je da je osujetila sofisticiranu zaveru kijevskih špijuna da otmu nekoliko vojnih aviona. Jedan obaveštajni zvaničnik i pilot, za koje se navodi da su bili na meti Ukrajinaca, podelili su sa RT detalje operacije.

Na početku sukoba koji je u toku, Kijev je sastavio javno dostupnu listu vojnog hardvera, obećavajući novčane nagrade za potencijalne prebege koji su uspeli da dovezu nešto od te opreme. Što je oružje bilo složenije, to su obećane nagrade bile bolje, jer su ratni avioni, helikopteri i tenkovi doneli glavnu nagradu do milion dolara.

Kada je javni poziv za prebege propao, ukrajinska služba bezbednosti je direktno ciljala pojedine ruske vojnike – posebno pilote. Oni su očigledno ušli u trag i identifikovali pilote putem digitalnog traga koji su ostavili na mreži, rekla je operativac ruske službe bezbednosti (FSB) za RT Mariju Finošinu. Čini se da je Kijev posebno zainteresovan za ruske lovce-bombardere Su-34 i strateške avione Tu-22M3, navodi izvor.

Pilot Su-34 koji je bio na meti zavere rekao je za RT da je u početku nerado razgovarao sa ukrajinskim špijunima, verujući da je obećanje od milion dolara za krađu ratnih aviona i prebeg u Kijev šalu. Pošto je shvatio da su njegovi sagovornici ozbiljni po pitanju tog predloga, on je obavestio ruske obaveštajne službe, koje su potom pratile naredne razgovore.

„Naravno, u početku sam to shvatio kao šalu, ali nakon perioda razgovora postalo je jasno da imam posla sa predstavnicima ukrajinske obaveštajne službe i njihovim zapadnim partnerima“, rekao je pilot. „Takođe, trebalo je da dobijem pasoše evropskih država i obećan mi je udoban život u inostranstvu”.

Ukrajinski obaveštajci su očigledno verovali da su ruski piloti koje su kontaktirali spremni da počine izdaju i otmu sopstvene ratne avione, povezujući ih sa ukrajinskim pilotom kako bi razgovarali o tehničkim detaljima.

„Oni su toliko verovali u mogućnost organizovanja otmice da su nam otkrili raspored svojih odbrambenih sistema, visinske karte i mnogo drugih korisnih informacija“, rekao je ruski pilot i dodao da su korišćene informacije dobijene od Ukrajinaca. tokom vojne operacije.

Da bi dokazali da su piloti zaista bili u stanju da izvedu otmicu i da su imali pristup određenim ratnim avionima, ukrajinski obaveštajci su od njih tražili video dokaz. Piloti su bili plaćeni između 4.000 i 7.000 dolara po video snimku, koji je pokazivao kako ulaze u avione dok drže komade papira sa određenim brojevima.

Pošto su transakcije između Rusije i inostranstva bile strogo ograničene pod zapadnim sankcijama, piloti su trebali biti plaćeni u gotovini preko razrađene mreže kurira. FSB je privela čoveka koji je navodno angažovao kurire da dostave novac, a osumnjičeni je napravio prilično neočekivano otkriće.

Posrednik je tvrdio da je dobio naređenja direktno od Krista Grozeva, bugarskog novinara i glavnog „ruskog istražitelja“ u Belingketu, kontroverznoj organizaciji koju finansira američka vlada i koja je ranije u julu označena kao „nepoželjna“ u Rusiji. Moskva je više puta dovodila u pitanje nezavisnost istražne grupe, navodeći njene bliske veze sa zapadnim obaveštajnim agencijama.

„Grozev… nije mi ništa objasnio, samo mi je rekao ime kurira koji će novac dostaviti vozom“, tvrdi osumnjičeni.

Navodna umešanost Grozeva nije jedina sugestija zapadnog uticaja u otmici aviona. Tokom pregovora sa pilotima, ukrajinski obaveštajci su uspeli da nabave dva legitimna pasoša EU – jedan slovački i jedan rumunski – za supruge pilota, kao garanciju za potencijalne „prebege“.

Napuštanje Rusije sa takvim dokumentima bi odmah pretvorilo porodice pilota u „taoce“ ukrajinske obaveštajne službe, rekao je operativac FSB za RT, jer su „metode ucene, pretnje i pritiska na rođake“ za njih odavno standardna praksa.

„Očigledno je da je sama operacija izvedena uz podršku zapadnih i pre svega britanskih obaveštajnih službi. O umešanosti Grozeva i MI6 znamo ne samo iz ovih izjava“, tvrdi operativac, dodajući da je ukrajinska obaveštajna služba nedavno „prestala da krije“ svoje veze sa stranim špijunima.

Zaplet je takođe opisao još mračniji element, jer je potencijalni prebeg trebalo da se nekako obračuna sa svojim kolegama članovima posade, otkriveno je. Dok Su-34 ima dva člana posade, Tu-22M3 ima četiri.

Ukrajinski obaveštajci su navodno sugerisali da ruski piloti treba da drogiraju svoje drugove klofelinom (klonidinom), lekom koji se koristi za lečenje visokog krvnog pritiska i drugih bolesti. U visokim dozama, međutim, ima snažan sedativni efekat, što drogu čini „popularnom“ među kriminalcima koji žele da nokautiraju svoje žrtve da bi ih opljačkali. Veoma visoke doze takođe mogu biti smrtonosne.

U Rusiji nije lako doći do droge, kaže se da je ukrajinska obaveštajna služba organizovala mrtvo ispuštanje te supstance. FSB kaže da je kasnije pronašao zalihu lekova.

„Od mene je, kao pilota, zatraženo da nokautiram svog kopilota, a šta će se s njim dogoditi nakon toga nije jasno – čak ni da li će ostati u životu“, rekao je ruski vojnik.

Prema informacijama FSB-a, ukrajinska strana je insistirala da će članovi posade biti bezbedni i da će kasnije biti razmenjeni kao zarobljenici. Ruski pilot je, međutim, izrazio jaku sumnju u to.

Add Comment