RUSI IMAJU OZBILJNE PROBLEME U UKRAJINI: Britanski obaveštajci tvrde da je Moskva pred dilemom

Rusija nastavlja da angažuje ono što je nominalno šest odvojenih armija u svojoj ofanzivi na Donbas, tvrdi britansko Ministarstvo odbrane u najnovijem izveštaju o ratu u Ukrajini.

U punoj snazi, pre invazije, ove formacije su formirane za oko 150.000 ljudi. Poslednjih nedelja Rusija je često radila sa grupama veličine kompanije od oko 100 ljudi kada je preduzimala ofanzivne operacije u bilo kom sektoru istovremeno, navode britanski obaveštajci.

Rusija se bori da održi efektivnu ofanzivnu borbenu moć od početka invazije i ovaj problem verovatno postaje sve akutniji. Osim što se bave ozbiljnim nedostatkom osoblja, ruski stratezi se suočavaju sa dilemom između raspoređivanja rezervi u Donbasu ili odbrane od ukrajinskih kontranapada u jugozapadnom sektoru Hersona, tvrde britanski stratezi.

Navedeni neposredni politički cilj Rusije je da zauzme celu Donjecku oblast. Iako Rusija još uvek može ostvariti dalje teritorijalne dobitke, njihov operativni tempo i stopa napredovanja će verovatno biti veoma spori bez značajne operativne pauze za reorganizaciju i remont, zaključuje ministarstvo.

Add Comment