NIKO NIJE OVO OČEKIVAO! Ukrajina želi u EU, a Putin im poručio samo jedno – Sve šokirao izjavom!

Rusija godinama kritikuje pokušaje Ukrajine da uđe u NATO, što je postalo glavni uzrok tenzija između Moskve i Zapada.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija nema ništa protiv ulaska Ukrajine u Evropsku uniju.

“EU nije vojno-politički blok, za razliku od NATO-a, tako da smo uvek govorili i uvek sam govorio da je naš stav ovde dosledan, razumljiv, nemamo ništa protiv toga”, rekao je Putin tokom panel diskusije posle govora na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

“Suverena je odluka bilo koje zemlje da ulazi ili ne ulazi u ekonomske saveze, a na toj ekonomskoj asocijaciji je da prima nove države u svoje članice ili ne. Koliko je to svrsishodno za EU, neka zemlje EU sami odlučuju na korist ili na štetu Ukrajine, to je takođe njihova stvar”, rekao je Putin.

Rusija godinama kritikuje pokušaje Ukrajine da uđe u NATO, što je postalo glavni uzrok tenzija između Moskve i Zapada.

Pre nego što je u februaru naredio desetinama hiljada vojnika da uđu u Ukrajinu, Putin je tražio pravna uveravanja od Sjedinjenih Država da Ukrajina neće biti primljena u vojnu alijansu.

Ranije u petak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva pažljivo prati napore Ukrajine da postane članica Unije, posebno u smislu povećane saradnje u oblasti odbrane između 27 država članica.

Ovo pitanje “zahteva našu povećanu pažnju jer smo svi svesni intenziviranja diskusija u Evropi o jačanju odbrambene komponente EU”, rekao je Peskov u telefonskom razgovoru sa novinarima.

Govoreći na godišnjem ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, Putin se zapitao da li je “preporučljivo” da EU prihvati Ukrajinu, rekavši da će Kijevu biti potrebne ogromne ekonomske subvencije, koje druge članice Unije možda neće želeti da obezbede.

Evropska komisija je u petak preporučila da zemlje članice EU daju status kandidata Ukrajini i Moldaviji, a ista perspektiva se nudi i Gruziji pod dodatnim uslovima.

Add Comment