VELIKA PROMENA U RUSKIM REDOVIMA, STIŽE ŽIVA LEGENDA Ukrajincima neće biti lako

I to nad onim koje trenutno učestvuju u ofanzivi na istoku Ukrajine iz pravca Izjuma.

Prema ukrajinskim obaveštajnim izvorima, Gerasimov je već stigao u ruski vojni komandni centar kod Izjuma, odakle će preuzeti komandu nad lokalnim snagama od nedavno imenovanog komandanta operacije u Ukrajini, armijskog generala Aleksandra Dvornikova.

Ako se ova informacija pokaže kao tačna, to bi značilo ne samo da je Dvornikov gurnut na marginu, već da je ponovo propao plan Kremlja da uspostavi jasan i direktan lanac komande nad svim jedinicama i snagama u Ukrajini.

Iako Dvornikov i Gerasimov imaju isti čin, Gerasimov je i dalje nadređen Dvornikovu, koji je komandant južne vojne oblasti, dok je Gerasimov načelnik Generalštaba ruske vojske. Odluka da se na ratište pošalje glavnokomandujući je prilično neobična, pogotovo ako on ipak preuzme operativnu komandu.

Po pravilu, načelnik Generalštaba je zadužen za strateško upravljanje, terenski generali zaduženi za operacije i komandanti jedinica za taktičko upravljanje vojnim resursima.

Ova odluka bi mogla da znači ili da Dvornikov nije ispunio očekivanja ili da je Kremlj nastavio da praktikuje „komandovanje u foteljama“ uprkos prisustvu komandanata na terenu, kao i da je Gerasimov otišao na bojno polje da lično izvrši naređenja Vladimira Putina.

Prve nedelje sukoba u Ukrajini obeležio je komandni haos, nije bilo jasno ko je direktni komandant u Ukrajini, ali su pojedini general-majori, ravnopravni jedni drugima, dobijali naređenja iz Moskve. Svaki od njih bi dobijao instrukcije od Putina ili Gerasimova i izvršavao ih nezavisno od naređenja drugih generala, zbog čega su nerado napuštali svoje zadatke i pritekli jedni drugima u pomoć kada je to bilo potrebno.

Imenovanje Dvornikova za glavnokomandujućeg snaga u Ukrajini trebalo je da reši ovaj problem, a zapadni analitičari su primetili značajnu promenu u taktici ruskih trupa poslednjih dana, koje su počele da napreduju u paralelnoj invaziji. Postavlja se pitanje da li će navodni dolazak Gerasimova promeniti ovaj stil komandovanja i da li će on ponovo pokušati da ubrza ofanzivu ili će njegov dolazak primeniti novu, uspešniju taktiku ruske vojske.

Gerasimov, koji ima status žive legende u ruskoj vojsci, iskusni je komandant tenkova koji je predvodio ruske trupe tokom Drugog čečenskog rata, a postao je načelnik generalštaba 2012. godine nakon što je komandovao vojnim oblastima Lenjingrad, Moskva i Centralni vojni okrug.

Neki zapadni analitičari, poput Marka Galeotija, pripisali su mu zasluge za razvoj strategije modernog hibridnog ratovanja, koju je nazvao Gerasimovljevom doktrinom – ideja kombinovanja vojnih, tehnoloških, informacionih, ekonomskih, kulturnih i drugih taktika za postizanje strateških ciljeva.

Add Comment