KINA PRUŽILA RUKU SPASA PUTINU? Azijska zemlja donela najnoviju ODLUKU, stupa na snagu u NEDELJU!

Kina će smanjiti uvozne tarife za ugalj na nulu od maja do kraja marta kako bi pomogla da se garantuje snabdevanje energijom, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Trenutne tarife se kreću od 3% do 6% u zavisnosti od vrste uglja, navodi ministarstvo u saopštenju od 26. aprila i objavljenom na svojoj veb stranici u četvrtak. Kineski uvoz uglja opao je za 24 odsto do kraja marta ove godine, jer su globalne cene porasle.

Kina je najveći svetski uvoznik uglja, a svaki potez koji bi pomogao u povećanju kupovine povećaće pritisak na cene goriva, koje su ovog meseca porasle pošto su Evropska unija i Japan zabranili uvoz goriva iz Rusije, dodatno zaoštravajući tržište.

Država je uvela uvozne tarife na ugalj 2014. godine, naplaćujući 5% ili 6% za različite vrste uglja za termoelektrane, i 3% na antracit i koksni ugalj za proizvodnju čelika.

„Vidimo da je ruski ugalj verovatno glavni korisnik“, rekli su analitičari Morgan Stenlija, uključujući Saru Čen u istraživačkoj belešci. Taj potez bi mogao biti odgovor „na poremećaje domaće logistike uglja“ u Ćinhuangdau, rekli su oni.

Ćinhuangdao, ključni lučki grad za ugalj u severnoj kineskoj provinciji Hebej, zaključao je okrug u četvrtak nakon zaraze koronavirusom.

Indonezija, najveći kineski dobavljač uglja, već uživa nulte uvozne carine zahvaljujući prethodnom sporazumu. Australija takođe, ali Kina je zaustavila uvoz iz nacije 2020. usred geopolitičke prepirke.

Posle Indonezije, Rusija je prošle godine bila drugi najveći snabdevač Kine. Kineski kupci su prošlog meseca počeli da plaćaju nešto ruskog uglja u juanima kako bi izbegli međunarodne finansijske institucije usred američkih i evropskih sankcija Rusiji.

Kineski lideri su opsednuti povećanjem zaliha uglja otkako je nestašica goriva izazvala široko rasprostranjeno smanjenje struje prošle jeseni. U velikoj meri se oslanja na domaće rudare, tražeći od njih da povećaju kapacitet za 300 miliona tona ove godine nakon što su prošle godine dostigli rekordne nivoe proizvodnje.

Međutim, uvoz je pao, pošto su cene na moru porasle čak i kada je Kina postavila gornje granice cena na domaće gorivo. Kineske južne primorske provincije, koje su dalje od severnih rudarskih čvorišta, posebno su zavisne od uvoza.

Ranije ovog meseca, izvršni direktor Kineskog udruženja za transport i distribuciju uglja rekao je da su ti regioni ponovo u opasnosti od nestašice goriva za potrebe industrije i hlađenja.

„Malo je verovatno da će smanjenje carina dovesti do značajnog povećanja obima kineskog uvoza uglja, s obzirom na veštačko snižene cene uglja na domaćem tržištu“, rekao je Čan u belešci.

Add Comment