NEMAČKA PRELOMILA! Građani te zemlje drhte zbog NAJNOVIJE ODLUKE

Nemačka želi da postane manje zavisna od ruskih snabdevanja energentima. Savezna vlada je prvobitno želela da zaustavi uvoz nafte do kraja godine.

U saradnji sa Poljskom, stvari bi sada mogle da idu mnogo brže. Savezni ministar ekonomije Robert Habek najavio je potpunu nezavisnost Nemačke od uvoza nafte iz Rusije u narednih nekoliko dana.

Ovo je političar Zelenih saopštio posle sastanka sa poljskom koleginicom Anom Moskvom u Varšavi. Za osam nedelja bilo je moguće smanjiti zavisnost sa 35 odsto pre početka rata u Ukrajini na 12 odsto.

I ovaj udeo otpada isključivo na isporuke za rafineriju PCK u Švedu na Oderu. Šved je priključen na gasovod iz Rusije.

Švedom, mogu samo da kažem, upravlja ruska kompanija Rosnjeft”, kaže Habek:

“Poslovni model državne kompanije je da kupuje rusku naftu. Ako više ne želite ovu naftu, potrebna vam je alternativa. Ova alternativa je zadatak narednih dana.”

On pretpostavlja da je zapravo samo pitanje dana da se obezbedi snabdevanje Šveda brodom.

Habek sada smatra da je Nemačka spremna da zaustavi isporuke ruske nafte.

„Danas mogu da kažem da je embargo za Nemačku postao izvodljiv“, rekao je on. Ranije je nezavisnost od ruske nafte bila planirana tek za kraj godine, a zemlje EU su već odlučile da obustave uvoz ruskog uglja uz prelazni rok od četiri meseca.

Najteža je zamena za ruski prirodni gas, koji u Nemačku dolazi cevovodima. Zbog straha od pada privredne proizvodnje, Nemačka i mnoge druge zemlje za sada ne žele da ostanu bez uvoza gasa iz Rusije, a Poljska, opet, insistira na tome.

Add Comment